Израелец създаде велосипед от картон

  • 24 октомври 2012 21:25

  • 2429
  • 0
Израелец създаде велосипед от картон
©

Велосипед, изработен почти изцяло от картон, притежава потенциал да промени транспортните навици - от задръстeните градове до най-бедните райони на Африка. Така поне смята израелски изобретател, пише dnevnik.bg.

Reuters разказва за 50-годишния Изхар Гафни, специалист по автоматизирани линии за масово производство. Той е и запален велосипедист аматьор, който от години мисли дали не би могло да се изработи колело от нещо толкова достъпно като картон за кашони.

По думите му изработването на кашон е лесно и продуктът е солиден и достъпен. "Но да направиш от такъв материал велосипед, се оказала изключително трудно и трябваше да измисля как да сгъвам картона в няколко различни посоки. Година и половина изпробвах и се провалях. Досега".


След като се направят кройките и се изрежат формите, картонът се третира за водоустойчивост и за да не гори, но Гафни не разкрива състава на сместа от органични материали. Накрая всичко се лакира в името на търговския вид.

Когато е готов за производство, велосипедът няма да включва метални части - дори джантите и лагерите за педалите ще са от рециклирани субстанции, които засега Гафни крие заради кандидатстването за патент. "Непрекъснато се изненадвам колко твърд е този материал, впечатляващо!"

Израелецът разказва, че притежава няколко скъпи колелета, всяко от които струва хиляди долари, но когато неговият велосипед стигне масово производство, цената му ще е около 20 долара. Той изчислява, че използваните материали ще излизат по около 9 долара за всеки екземпляр.

 

 

Бизнес партньорът му Нимрод Елмиш казва, че картонът и други рециклирани материали могат да променят много неща в сегашните норми за производство, защото грантове и отстъпки ще се правят само за местна продукция и няма да е финансово изгодно да се правят велосипеди в държавите с евтина работна ръка.  Според него велосипедите може да се изработват на автоматизирани линии, а работниците - включително пенсионери и с увреждания - ще добавят отделните елементи. За подобно производство лесно може да се вземат правителствени помощи. Такъв бизнес модел означава, че от данъчните ще се възстановяват разходи за "зелени" материали, което ще понижи разходите за производство до такава степен, че в бедните държави картонените велосипеди може направо да се подаряват. В същото време международни компании вероятно биха отпуснали средства да се рекламират върху тези колелета.

Плановете са в следващите няколко месеца в Израел да започне производство на три мотела картонени велосипеди и една инвалидна количка, които да излязат на пазара след около година. 

Елмиш описва още, че велосипедите им са леки (9 кг) и няма да имат нужда от ремонт и поддръжка. Цената ще е толкова ниска, че след година просто си купуваш нов, а ако се повреди, го носиш във фабриката, където го рециклират.

Гумите са солидни (изработени от стари автомобилни гуми), не се пукат и могат за издържат 10 години, а вместо верига е използван ремък за двигател. Вариантът за градско колело "под наем" с електромоторче предвижда то да се купува от собственика, който може да си отнася двигателчето вкъщи или в офиса и да го презарежда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини