Поставят катапулт на Асеновата крепост

  • 23 октомври 2012 13:30

  • 1295
  • 0
Поставят катапулт на Асеновата крепост
©

Три от централните мостове над река Чая в града се обзавеждат с визьори за директно наблюдение към Асеновата крепост.

Придобивките ще привличат още повече туристи и са само част от екстрите, които до месец ще оборудват крепостната зона. Над 200 осветителни тела, монтирани от алпинисти художествено и на различни нива около Асенова крепост, навръх Димитровден ще бъдат демонстрационно включени, преди да заработят постоянно, потвърди зам.-кметът Манол Генов пред Марица.

Средновековни летателни техники, балисти с дължина над 2 метра и 100 гюлета за тях, два триметрови катапулта, таран с дължина от 4 метра и почти толкова широк, се базират на различни нива по крепостната стена. Осемметрова бойна кула най-вероятно ще намери място на самия вход на Крепостта, още преди новия стълбищен подход. Екстрите са част от доставката по проекта “Асеновград - свещена порта на Родопите”. Към тях са и две внушителни видеостени 5 на 3 метра. Едната на самата Крепост, а втората на фасадата на сградата на общината. Поне на пет възлови за туристическия поток места из Асеновград ще има павилиони с машини за билети за обектите. В зоната на крепостта вече е готов нов паркинг.

Готов е туристически информационен център, укрепена е Крепостната църква “Св. Богородица Петричка”, а общината обеща да поддържа изрядно осветлението в пешеходния подстъп, както и дървесната растителност, за да има нормален автобусен достъп. Всички строително-реставрационни дейности по “Асеновград - свещена порта на Родопите” трябва да приключат до края на октомври по ангажимент на изпълнителите, обяви градоначалникът д-р Емил Караиванов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини