Днес е Световен хобит ден

  • 22 септември 2012 20:30

  • 3240
  • 0
Днес е Световен хобит ден
©

Днес хиляди хора по света отбелязаха рождения ден на двама забележителни литературни герои - Фродо и Билбо Бегинс. Създадени от гения Джон Толкин, те се превръщат в повод за обявяването на Световен ден на хобита, който се чества всяка година точно на 22 септември.

75 години след издаването на "Хобитът", романът е продаден в повече от 100 милиона екземпляра по целия свят, информира БНТ. Историята за Графството и чудатите, но изключително симпатични същества е втората най-продавана книга на Толкин след "Властелинът на пръстените". На български тя излиза най-напред през 1975 година, а по-късно е представено и в поредица от комикси в популярното детско списание "Дъга".

По света вече повече от три десетилетия на този ден милиони почитатели на Толкин организират празненства в духа на описаните от писателя хобитски пиршества. Тази година феновете с огромен интерес очакват екранизацията на "Хобитът" на режисьора сър Питър Джаксън, който вече спечели доверието им с пожъналата огромен успех трилогия по "Властелинът на пръстените". Тя отново ще е в три части, а преди дни Джаксън разпали още повече интереса към първата част "Хобит: Неочаквано пътешествие", като пусна първите кадри от нея. Ако се съди по възторжените реакции на първите зрители, очаква я славата на "Властелинът", а според мнозина, дори и повече.

Така хобитите ще влязат завинаги в историята на киното и със сигурност ще спечелят още повече приятели по света.

Последвайте канала на

3240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини