Откриха древни жертвеници край Красен

  • 14 октомври 2024 15:06

  • 371
  • 1
Откриха древни жертвеници край Красен
© Facebook

Екип от Русенски университет „Ангел Кънчев“ заедно с членове и приятели на Спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“ разкри древни жертвеници, известни още като шарапташи, в района на село Красен. Това съобщи пиарът на висшето учебно заведение Виктория Иванова, цитирана от БТА. 

Тя добави, че проучвателната дейност и разчистването са се провели в рамките на една седмица, в резултат на което е разкрит и разчистен обект, оставен в забвение от десетилетия.

Иванова уточни, че откритието е направено по време на подготовката на трасето за крос-похода „Русенско Поломие“ в местността Царева локва. Първоначално са забелязани четири издълбавания в малка крайпътна скала. Стара снимка на мястото обаче е накарала екипът от университета да предприеме цялостно разчистване на съоръжението. От висшето учебно заведение коментираха, че шарапташът с размери от около 30 кв. м. и допълнителни 11 издълбавания може да се окаже един от най-големите в района на Поломието.

Музеят в Петрич посреща втората статуя, открита в Хераклея Синтика

След разчистването на терена е оформена пътека до откритото съоръжение. То е обозначено и с информационна табела с данни, предоставени от уредника от Регионалния исторически музей в Русе Евгени Георгиев. Според тях подобни шарапташи са повсеместно разпространени в долината на Ломовете, като първите са описани от Карел Шкорпил през 1914 година. 

„Състоят се от две взаимно свързани корита. Понякога има допълнителни издълбавания за горна дървена част. Срещат се високо над скалните венци и в ниската част на каньона. Повечето от занимавалите се с тези обекти по Ломовете ги обвързват с Първото българско царство, други ги отнасят към Античността, а е възможно и тяхното използване за производство на вино и отмиване на руда“, се посочва още в информацията от музея. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
371 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.14 | 18:31

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини