Google Doodle разказва за Клара Шуман

  • 13 септември 2012 14:24

  • 2530
  • 1
Google Doodle разказва за Клара Шуман
©

Днес световната търсачка Google отбелязва 193г. от рождението на известната композиторка и пианистка Клара Шуман.

Музикални критици я определят като една от най-талантливите пианистки през епохата на Романтизма, пише fakti.bg.

Още от ранна детска възраст талантът на Клара Шуман ( по баща Вик ) не остава скрит. Едва на 14-годишна възраст с помощта на Робърт Шуман тя пише Концерт за пиано, който представя пред публика две години по-късно.

Когато пораства обаче, Клара губи увереността в себе си като композитор. „Преди вярвах,че имам талант да бъда добър композитор, но после се отказах от тази идея. Една жена не бива да бленува да стане гениален композитор – няма такъв случай в историята. Мога ли да очаквам аз да бъда първата?“

След навършване на пълнолетие г-ца Вик се жени за световноизвестния виртуоз Робърт Шуман. След като остава вдовица, тя трябва да се грижи за 8 деца и да спестява пари за своите концерти.

Клара е родена на 13 септември 1819 г. в Лайпциг и умира на 76-годишна възраст на 20 май 1896 г. Посвещава 61г. от живота си на музиката. Макар и по-малобройни по своята същност, в сравнение с тези на съпруга й, произведенията й могат да бъдат разглеждани като своеобразни шедьоври. Сред най-емблематичните са заглавия като „Souvenir de Vienne" (1838), „Die gute Nacht, die ich dir sage“ (1841), „Mein Stern ("O du mein Stern")“, „Cadenzas for Beethoven Piano Concerto in C Minor“ (1870).

Работата в тандем между Клара и Робърт Шуман се оказва изключително сполучлива. Двамата подават ръка на Йоханес Брамс и го насърчават през музикалната му кариера като композитор. Клара първа популяризира творбите му пред широка публика.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Aida_v

2012.09.19 | 10:14

1
Тя е и първата жена - преподавател по пиано в музикална академия.

Добави коментар

Водещи новини