Разгадаха защо мегацунами накара Земята да вибрира 9 дни

  • 13 септември 2024 16:32

  • 1919
  • 0
Разгадаха защо мегацунами накара Земята да вибрира 9 дни
© pixabay

Топене на ледник предизвика огромно свлачище, довело до мегацунами с височина 200 м в Гренландия през септември миналата година. След това се появи нещо необяснимо: мистериозна вибрация, която разтърсваше планетата в продължение на девет дни.

През изминалата година десетки учени от цял свят се опитваха да разберат какъв е този сигнал.

Според ново проучване в списание Science те вече имат отговор и това е още едно предупреждение, че Арктика навлиза в „неизследвани води“, тъй като хората повишават глобалните температури.

Достига ли Антарктида критична точка в климата, обсъждат 1500 учени на конференция в Чили

„Някои сеизмолози си помислиха, че инструментите им са счупени, когато започнаха да регистрират вибрации през септември. Това не беше богатият оркестър от високи тонове и тътен, който може да се очаква при земетресение, а по-скоро монотонно бучене . Сигналите за земетресения обикновено траят минути, а този е продължил девет дни. Той е озадачен, това е „напълно безпрецедентно“, казва Стивън Хикс, съавтор на изследването и сеизмолог от Университетския колеж в Лондон, предаде БТВ.

Сеизмолозите проследяват сигнала до Източна Гренландия, но не могат да определят конкретното място. Затова се свързват с колегите си в Дания, които са получили съобщения за предизвикано от свлачище цунами в отдалечена част на региона, наречена фиорд Диксън.

 Резултатът е почти едногодишно сътрудничество между 68 учени от 15 държави, които претърсват сеизмични, сателитни и наземни данни, както и симулации на вълни цунами, за да разрешат загадката.

Това, което се случи, се нарича „каскадна опасност“, и всичко започна с причиненото от човека изменение на климата, казва Свенневиг.

В продължение на години ледникът в основата на огромна планина, която се издига на близо 4000 метра над фиорда Диксън, се топи, както се топят много ледници в бързо затоплящата се Арктика.

С изтъняването на ледника планината става все по-нестабилна, докато в крайна сметка се срутва на 16 септември миналата година, като във водата се свличат достатъчно скали и отломки, за да се напълнят 10 000 плувни басейна с олимпийски размери.

Последвалото мегацунами - едно от най-високите в най-новата история - предизвика вълна, която остана в капана на огънатия тесен фиорд повече от седмица, като се носеше напред-назад на всеки 90 секунди.

Феноменът се отнася до ритмичното движение на вълна в затворено пространство, подобно на плискането на вода напред-назад във вана или чаша. Един от учените дори се опитва (и не успява) да пресъздаде въздействието в собствената си вана.

Макар че сеизмите са добре познати, учените досега не са имали представа, че те могат да продължат толкова дълго.

„Ако преди година бях предположил, че този феномен може да се задържи 9 дни, хората щяха да поклатят глава и да кажат, че това е невъзможно“, казва Свенневиг, който оприличава откритието на внезапно откриване на нов цвят в дъгата.

Отдръпването на ледници в Андите е безпрецедентно за човешката цивилизация

Учените откриват, че именно този сеизмичен поток е създал сеизмичната енергия в земната кора.

Това е може би първият път, когато учените наблюдават директно въздействието на климатичните промени „върху земята под краката ни“, каза Хикс. И нито едно място не е било защитено. Сигналът е преминал от Гренландия до Антарктида за около час, добави той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини