Откриха 100-годишен вестник, разказващ за трагедията на Титаник

  • 22 август 2024 15:54

  • 743
  • 0
Откриха 100-годишен вестник, разказващ за трагедията на Титаник
© getty images

Вестник, който е публикуван в дните след потъването на презокеанския кораб "Титаник", беше открит в гардероб в малко английско градче, пише Би Би Си.

Изданието е на "Дейли Мирър" от 20 април 1912 г. На първа страница има снимка на две жени – едната държи дете – които чакат да видят списъка с оцелелите от корабокрушението. Вестникът е на 112 години, но е изключително запазен.

При потъването на "Титаник" умират повече от 1500 души.

Вестникът е открит от аукционна къща "Хансънс". "Потъването на кораба е подробно документирано във филми, ТВ предавания и книги, знаем много за загиналите. Този вестник ни припомня и за техните семейства и приятели, които са загубили свои близки", казва собственикът Чарлз Хансън, пише бТВ. 

Вестникът описва "трагедия след трагедия" за град Саутхемптън, където по-голямата част от екипажа е живял.

"Списък на спасените беше залепен пред офиса на White Star. Там майки и съпруги се надяваха да прочетат имената на свои близки, но разбираха, че най-големите и страхове са истина. Тази невъобразима трагедия остави майки без синове, съпруги без съпрузи и млади момичета без любими", гласи статията във вестника.

Продават джобния часовник на най-богатия пасажер, загинал на "Титаник"

На разтвор в изданието са поместени и снимки на част от жертвите. На тях можем да видим капитана на "Титаник" в униформа.

Жената, която е запазила историческия вестник, събирала печатни издания, свързани с исторически събития. Друг вестник в колекцията ѝ е този от коронацията на крал Джордж V през 1911 г.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини