Бързото преглеждане на онлайн видеа увеличава отегчението

  • 20 август 2024 21:04

  • 352
  • 1
Бързото преглеждане на онлайн видеа увеличава отегчението
© pixabay (архив)

Гледането на кратки откъси от видеоклипове или бързото им превъртане напред кара хората да се отегчават повече, съобщава БТА, позовавайки се на проучване. Резултатите са на база проведени седем експеримента с участието на над 1200 американци и канадци.

Преглеждането на много видеоклипове без прекъсване няма поучителен ефект, според учените. По-ефективно е да изгледа едно видео от край до край, каза водещият изследовател Кати Там, докторант в Университета в Торонто.

„Ако хората искат да изпитат по-голямо удоволствие при гледане на видеоклипове, те могат да се опитат да се съсредоточат върху съдържанието“, каза Там. 

Румъния забрани на учениците да използват мобилни телефони в час

Гледането на кратки видеоклипове в социалните мрежи се е превърнало в често срещано занимание, особено след като хората прекарват повече време със смартфоните си, твърдят изследователи.

Учените смятат, че участниците в проучването са очаквали, че ще се чувстват по-малко отегчени, ако сменят бързо клиповете, вместо да ги гледат изцяло. Но се оказва, че тези, на които е позволено свободно да превключват между седем различни видеоклипа в рамките на 10 минути, се отегчават повече, отколкото когато гледат един-единствен 10-минутен клип в Ютюб.

Резултатите показват, че по-дългото гледане е по-удовлетворяващо, ангажиращо и смислено, отколкото бързото преглеждане на няколко видеоклипа.

Новата статия е публикувана в Journal of Experimental Psychology.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.20 | 23:22

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини