Августовската суперлуна поставя началото на четири месеца лунни зрелища

  • 15 август 2024 22:53

  • 831
  • 0
Августовската суперлуна поставя началото на четири месеца лунни зрелища
© Gettyimages

Първата от четирите суперлуни тази година ще изгрее следващата седмица, предоставяйки впечатляващи гледки към естествения спътник на Земята, съобщава БТА. 

Любителите на небесните спектакли могат да наблюдават първото действие в понеделник, когато пълната луна ще бъде малко по-близо от обичайното и ще изглежда малко по-голяма и по-ярка на нощното небе. 

"Харесва ми да мисля за суперлуната като за добро извинение да започна да гледам Луната по-редовно", казва Ноа Петро от НАСА. 

В четвъртък ще наблюдаваме Синя Луна

Августовската суперлуна поставя началото на поредица от лунни спектакли. Суперлуната през септември ще съвпадне с частично лунно затъмнение, докато октомврийската ще бъде най-близо. Ноемврийската суперлуна ще закрие лунните представления за годината.

Терминът "суперлуна" е по-скоро популярен, отколкото научен. 

Обикновено това се случва само три или четири пъти годишно и последователно, като се има предвид постоянно изместващата се овална орбита на Луната. 

Суперлуната очевидно не е по-голяма, но може да изглежда така, въпреки че според учените разликата може да е едва забележима и само най-внимателните наблюдатели могат да я доловят. По-лесно е да се открие промяната в яркостта - суперлуната може да бъде с 30 процента по-ярка от обичайната. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини