Откриха сграда, посветена на култа към Кибела

  • 08 септември 2012 17:09

  • 1298
  • 0
Откриха сграда, посветена на култа към Кибела
©

При разкопки в римският град Никополис ад Иструм бяха открити останки от богато декорирана сграда, посветена на култа към богинята-майка Кибела.

Почитатели на богинята са били тесен кръг заможни хора, казва ръководителят на проучването, доцент Павлина Владкова, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Кибела е източна малоазийска богиня на плодородието, на успеха и на майчинството. В Никополис е имало сграда, предназначена за заседания на колегията. Това е колегията на "дендрофорите" - хора, които се занимават с добив и обработка на дърво, които разполагат с материални възможности и от тях се очаква благотворителност и се очаква да помагат на града.

Сградата е от времето на династията на Северите, това е края на ІІ - началото на ІІІ век - т.е. времето, когато е разцвета на Никополис ад Иструм.

Сградата е много просторна, тя е повече от 40 на 40 метра в неопосредствана близост до градския площад. В нея колегията е решавала какви благотворителни акции примерно да направи. Там са се приемали и даровете, които жителите на Никополис са посвещавали на Кибела, посочва доцент Владкова.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини