Малки отпечатъци от стъпки на динозавър са открити в Китай

  • 08 август 2024 22:46

  • 546
  • 0
Малки отпечатъци от стъпки на динозавър са открити в Китай
© pixabay

Пет фосилизирани отпечатъка от стъпки на динозавър от периода креда, за които се смята, че са сред най-малките известни следи от тези екземпляри в света, са открити в северозападната китайска провинция Гансу, съобщава БТА.

Служители от Музея на динозаврите в геопарка Линся попадат на отпечатъците в началото на месеца, след като продължителни валежи ги разкриват върху ерозирала скална повърхност.

Дължината на всеки отпечатък е приблизително между един и три сантиметра.

Откриха вкаменелости на динозавър, живял преди 125 млн. години

Учени от Китайския университет по геонауки в Пекин отбелязват, че подобни отпечатъци са открити за първи път в басейна на Съчуан, а по-късно в провинция Шандун и в Република Корея.

Последното откритие в Линся предполага по-широко разпространение на тези следи през същия период, което е от значение за изучаването на биостратиграфията, геоложките епохи и разнообразието на динозаврите в тези региони.

Специалистите насочват вниманието към научната стойност на откритието, което предоставя нова гледна точка за смаляването на динозаврите - ключова стъпка към еволюцията на птиците.

От края на 90-те години на миналия век в окръг Юнцзин в Линся, който е част от геопарка, са открити над 2000 динозавърски отпечатъка от стъпки. 

Новите отпечатъци свидетелстват, че създанията, които са ги оставили, не са се движили бързо, казват от Музея на динозаврите.

Находката разкрива още, че малките динозаври са били активни близо до вода, тъй като покрай оставените от тях следи са открити и многобройни отпечатъци от стъпки на водни птици. 

Тези отпечатъци не само отразяват навиците и поведението на динозаврите, но и хвърлят светлина върху връзката им със заобикалящата ги среда, посочват експертите. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини