Откриха голяма антична сграда под Бетонния мост в Пловдив

  • 07 август 2024 16:48

  • 5031
  • 1
Откриха голяма антична сграда под Бетонния мост в Пловдив
© Bulphoto (архив)

Останки на антична сграда са открити при археологическите разкопки под Бетонния мост в Пловдив.

Едни каменни зидове са укрепвани с хоросан, други са на кална спойка – суха зидария, характерни за различни исторически периоди. 

„Към настоящия момент е трудно да се установи със сигурност през кой век е правен градежът. Любопитното е, че  сградата е била много голяма и представителна и попада в периферията, която даваме за територията на античния град”,  обяснява ръководителят на археологическото проучване Петър Зидаров, цитиран от „Марица” .

Досега са разкрити два гроба – зидани, от римския период, а други два са напълно разрушени и от тях е останала само основата. Починалите са били кремирани, което показва, че не са от християнска религия, а езическа.

Затварят Бетонния мост в Пловдив в събота

При разкопките е намерена и шахта с кръгла форма, дълбока три метра. Едно от предположенията е, че е била дренажна. Отстрани е зазидана с тухли и е старинен градеж.

Шестима археолози от София, Белоградчик, Пловдив, подпомагани от доброволци , започнаха миналата седмица разкопките, след като при реконструкцията на жп линията точно под Бетонния мост изскочиха древни гробове.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/  и фирма „Трейс Груп Холд”, които изпълняват проекта за модернизация на ЖП възел –Пловдив, уведомиха Министерството на културата, както изисква законът.

Екипът, изпратен от Инспектората, потвърди ценната за историята находката – антична гробница, която датира края на втори – началото на трети век, пак според първите наблюдения. 

Строителството на новата жп линия и контактна мрежа беше спряно, но фирмата продължи да работи на моста.Бетонният мост в Пловдив вече е в историята

„В процес на разкриване сме и засега все още нямаме достатъчно данни. Всеки момент могат да изскочат нови детайли, които могат да опровергаят предположенията. Заради кремацията много малко кости са запазени и очакваме от БАН-София да дойде антрополог, който  да се опита да определи на каква възраст са хората,  погребани на това място”, обясни Петър Зидаров.

Засега са разкрити основите на зидовете на античната сграда не е намерена битова керамика, защото има вкопани в нея гробове.

„Ако погребенията бяха по християнски обичай, щяхме да кажем, че тук е бил храм, но кремацията никога не е била присъща на християнската религия”, допълни археологът.

За проучването от министерството са определи 20 дни, но засега не е сигурно, че при разкопките няма да изскочи нещо ценно, което да удължи срока.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5031 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Диди

2024.08.07 | 19:40

1
Релсите нямат място в рамките на града.

Добави коментар

Водещи новини