Какви са ползите и недостатъците на сладоледа

  • 08 юли 2024 08:42

  • 901
  • 0
Какви са ползите и недостатъците на сладоледа
© Novini.bg/ Canva

В разгара на лятото сладоледът е един от най-популярните десерти. По този повод диетолози от САЩ посочват ползите от леденото лакомство, както и неговите недостатъци, пише "Дейли мейл".

Сладоледът е по-богат на калций и протеини в сравнение с други десерти. Освен това той съдържа оптимално количество мазнини и не предизвиква силни "скокове" на кръвната захар, отбелязва диетологът д-р Шели Болс.

Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12 процента от препоръчителната дневна доза калций за възрастен човек. Калцият е един от най-важните макронутриенти. Той е отговорен за здравината на мускулите, костите и зъбите. 

Освен това някои сладоледи съдържат около шест грама протеини на порция -  приблизително същото количество, колкото в едно яйце, предаде БТА.

Шок: 4 евро за топка сладолед в Гърция

Експертите отбелязват също, че благодарение на оптималната комбинация от мазнини и протеини сладоледът не предизвиква твърде рязко повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Предотвратяването на подобни колебания в нивата на захарта намалява риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това, според диетолозите, със сладоледа не трябва да се прекалява. Въпреки очевидните му предимства пред други десерти, количеството захар в леденото лакомство остава високо.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини