Жан-Пол Сартр: Да бъдеш свободен - означава да бъдеш щастлив

  • 27 юни 2024 16:27

  • 1317
  • 3
Жан-Пол Сартр: Да бъдеш свободен - означава да бъдеш щастлив
© Фейсбук

Жан-Пол Сартр е френски философ, писател, драматург и общественик. Той е най-представителната фигура за екзистенциалистката философия, която обяснява в своите специализирани текстове и онагледява в художествени произведения – романи, разкази и драми. Той е и един от водещите представители на френската философия на XX век, както и на марксизма. Работите на Сартр оказват влияние и върху социологията, критическата и постколониалната теория и литературната критика.

Славата на Сартр е най-голяма в десетилетието след Втората световна война, но тя постепенно избледнява с еволюцията на неговите политически възгледи все по-наляво. Практически до края на живота си той остава фигура с международна значимост, като се включва в трибунала на Бъртранд Ръсел срещу войната във Виетнам, спасяването на бежанци и други каузи. Той е известен и със своята отворена връзка с известната феминистка Симон дьо Бовоар.

През 1964 година Нобеловият комитет присъжда на Сартр Нобелова награда за литература за цялостното му творчество, но той отказва да я приеме, позовавайки се на своя принцип да не приема официални отличия, тъй като по думите му „един писател не трябва да си позволява да се превърне в институция“.

Фройд: Повечето хора в действителност не искат свобода, защото тя предполага отговорност, а хората се страхуват от нея

"Свободата е ценност и небходимост, отговорността е дълг. Без отговорност, няма свобода, а отговорността в днешно време е рядко срещана. Но какво всъщнос тозначава това, в какво се изразява усещането за свобода и какво означава да бъдем отговорни? Да бъдеш отговорен - означава да мислиш преди да действаш и да поемаш вина за своите действия.

Да бъдеш свободен означава да бъдеш щастлив.

Но да поемеш отговорност за своята свобода - означава да се бориш за нея, да се бориш сякаш се бориш за твоето дете, за нещо твое, над което нещо имаш отговорност. Ние трябва да ценим свободата, да я желаем искрено в сърцата си, да я пазим и да дадем дължимия ни дълг към нея. Никога не вини другиго за действията и постъпките,които ти си определил, защото тогава ти не си истински свободен. Ние виним другите за нашите действия и постъпки, когато ни е страх от последствията, пред които ще се изправим. Не е трудно да излъжеш и да виниш някого другиго само и само да се измъкнеш от последствията, но това е проявение на слабост, а слабоста води до повече хаос, вследствие по-малко свобода. Истински свободни са хората които са отговорни, тези които дори и да ги е страх от последствията, винаги си признават. Без отговорност няма свобода, а без свобода няма отговорност".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1317 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.27 | 22:49

3
Погнусата да четеш Сартр

2024.06.27 | 17:04

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.27 | 17:01

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини