Съвсем скоро ще можем да наблюдаваме експлозия на супернова с невъоръжено око

  • 19 юни 2024 13:53

  • 6147
  • 0
Съвсем скоро ще можем да наблюдаваме експлозия на супернова с невъоръжено око
© НАСА/ YouTube

Звезда, наречена T Coronae Borealis, скоро може да се превърне в един от най-ярките обекти в нощното небе. Тя се намира в съзвездието Corona Borealis, на разстояние повече от 2500 светлинни години от нас и скоро може да избухне в класическа нова.

Астрономите с напрегнатост чакат събитието, защото то се случва "веднъж в живота" и ще им позволи да съберат ценни данни за звездната еволюция.

Причината, поради която знаем, че T Coronae Borealis (накратко T CrB) ще експлодира, е защото тя прави това веднъж на всеки 80 години, в продължение на поне осем века. Последната експлозия е била през февруари 1946 г., но тогава хората все още са нямали сегашните развити телескопи и обсерватории.

НАСА: До края на септември нова звезда ще се появи на небосклона

За разлика от свръхновите, класическите нови са по-малки експлозии, които оставят звездата повече или по-малко непокътната. Причината, поради която T CrB експлодира многократно и по график, се крие в нейния тип. Това е двойна звездна система, съставена от малко и плътно бяло джудже и червен гигант.

Белите джуджета са доста гравитационно интензивни. Ако имат двоичен спътник в достатъчно близка орбита, те са склонни да изсмукват материал, предимно водород.

С течение на времето този водород се натрупва на повърхността на бялото джудже, компресиран надолу поради гравитационното притегляне. В крайна сметка налягането и топлината върху долния слой водород стават толкова интензивни, че цялото нещо се запалва в неконтролируема термоядрена експлозия от гигантски мащаб.

Очакванията са експлозията да се случи около септември 2024 г., а жителите на Северното полукълбо да могат да я наблюдават.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини