В Египет изровиха саркофаг, който изуми учените, щом отвориха капака му

  • 18 юни 2024 15:39

  • 10709
  • 1
В Египет изровиха саркофаг, който изуми учените, щом отвориха капака му
© Pixabay

Екип от археолози, ръководен лично от генералния секретар на Върховния съвет по античност Мустафа Вазири, съобщи, че е попаднал на невероятна находка по време на разкопки в Миня в Среден Египет, съобщиха световни агенции.

Учените са попаднали на древно гробище, предназначено за знатни особи и жреци от периода на Новото царство (от 1580 до 1070 пр.н.е.). В хода на разкопките бил открит дървен саркофаг на жена на име Нани. Според йероглифите и папирусите, които били поместени в ковчега, покойницата е била жрица на бог Тот.

Освен това бил намерен и втори саркофаг – този на Тади Ист, дъщеря на върховния жрец на Тот в Ашмунейн. Това, което обаче най-много озадачило археолозите, било изрисувано от вътрешната страна на капака на саркофага. Там била изобразена жена, която безкрайно много напомня на Мардж от популярния сериал „Семейство Симпсън“.

Известен археолог със сензационна новина: Напът сме да открием общия гроб на Клеопатра и Марк Антоний

На кадри при представянето на откритието пред медиите се вижда, че рисунката изобразява жена с жълта кожа, облечена в зелена рокля и за капак държи синя шапка, която имитира изключително добре прическата на Мардж Симпсън.

Вътрешната част на ковчега, на която се явява рисунката, включва и други човешки фигури, които представляват дванайсетия час, което по думите на учените е „рядка и важна сцена, невиждана досега“.

Снимка: Министерство на туризма и античността на Египет

Последвайте канала на

Владимир Василев
10709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:28

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини