Изчислиха колко пъти сме се разминали с апокалипсиса

  • 14 юни 2024 22:00

  • 4654
  • 2
Изчислиха колко пъти сме се разминали с апокалипсиса
© pixabay

От незапомнени времена пророци предсказват края на света, като понякога дават много конкретни дати и подробности, но поне 5 пъти сме избегнали свършека на дните. А апокалипсисът не е дошъл, поне не и масово за цялото човечество.

Последният път, когато всички се готвеха за големия финал, бе 2012 г., когато свършваше календарът на маите. Тогава не настъпи дългоочаквания армагедон, поне не и в популярния смисъл.

Мартин Милостивия – третият епископ на Тур, Франция, бил убеден, че апокалипсисът ще настъпи с идването на 400 г.сл.Хр. И на всяка своя проповед обяснявал как Христос ще се спусне от небето, за да победи антихриста, който вече се бил родил. Мартин служил в римската пехота, а после приел християнството и станал епископ. Той е от най-обичаните и разпознаваеми светци на Франция, а през Третата република го избират за патрон. Противно на прякора си Милостивия бил доста агресивен в изкореняването на езичеството. Правел предсказания за свършека на дните, но техният край настъпил само за него през 397 г.

Преместиха стрелките на Часовника на Страшния съд, рекордно близо са до полунощ

Монахът Беат (Беатус на латински) от Лиебан, Испания, е сред най-уважаваните теолози на западното християнство. Той има трактати за апокалипсиса и стигнал до идеята, че краят на света трябва да се случи на 6 април 773 г. Датата настъпва, но апокалипсис така и не идва. Малко преди смъртта си през 798 г. Беат поправя датата на 800 г., но не доживял да я види.

Жан дьо Рокетеяд, известен и като Йоан от Рупескиса, е френски францисканец, роден през 1310 г. Той е от най-прочутите богослови на времето си и като такъв стига до извода, че апокалипсисът трябва да настъпи през 1366 г. такъв обаче на идва и Жан прекарва дните си в молитви в единична килия в манастир в Авиньон. Предава Богу дух през 1370 г.

Легендарният днес италиански ренесансов художник Сандро Ботичели е прочут с картини, като „Раждането на Венера“, „Пролет“ и цяла поредица от мадони. Но Ботичели, прекарал голяма част от живота си във Флоренция, имал и мрачни разсъждения за свършека на света и наказанието свише на грешното човечество. Смятал, че обществото се е насочило бързо към смъртта си, пише Телеграф.

Изкуствоведите казват, че тези апокалиптични идеи се появяват в неговата мистична картина за Рождество Христово. Произведението, направено с маслени бои върху платно, е датирано от 1500 г. или началото на 1501 г. Това е единствената подписана творба на художника. Но Ботичели използва картината, за да прокара идеите си, че апокалипсисът ще настъпи след три години и половина от момента, в който художествената творба е завършена (тоест около 1504 г.). В горната част на творбата е изписан на гръцки цитат от „Откровението“ на Свети Йоан и известяването, че дяволът ще потопи в кръв и ще завземе Земята след три и половина години. Ботичели издъхва през 1510 г. и се твърди, че до последно е вярвал как е направил грешни изчисления за апокалипсиса, който е очаквал да настъпи всеки ден.

Трябва да се отбележи, че има още множество изчисления на средновековни и по-късни автори, които наследяват пък древна традиция в тази област как апокалипсисът идва. В наши дни също се правят подобни твърдения, като един от най-любимите похвати е позоваването на Нострадамус и тълкувания спрямо неговите видения. Общо взето на година апокалипсисът настъпва по няколко пъти според тези определения.

Последвайте канала на

Novini.bg
4654 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.15 | 09:53

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.15 | 04:23

1
Ким Чен Ун скоро ще действа

Добави коментар

Водещи новини