Човешкото тяло се възстановява успешно след престой в космоса

  • 12 юни 2024 12:28

  • 306
  • 0
Човешкото тяло се възстановява успешно след престой в космоса
©

Човешкото тяло се възстановява успешно след престой в космоса, съобщи АФП, позовавайки се на научни изследвания за състоянието на космически туристи, публикувани в сп. "Нейчър". 

Загуба на костна маса, сърдечни и бъбречни проблеми се наблюдават при хората, пътували в космоса, но тялото се възстановява почти напълно след три месеца от завръщането на Земята. 

Кристофър Мейсън от университета "Корнел" в Ню Йорк е водещ автор на изследването, което по думите му е най-задълбоченото до момента проучване на състоянието на екипаж. Изучаването на здравния ефект е важен както за бъдещите мисии до Луната, така и за туристическата индустрия, която се надява да може да изпрати в орбита всеки, който разполага с достатъчно средства. Учени от над 100 институции по целия свят са анализирали данни за състоянието на четирима космически туристи на "Спейс Екс", прекарали три дни в орбита без професионален астронавт на борда през септември 2021 г. 

Правителствата невинаги са склонни да споделят данни от мисиите си, затова достъпът до проби е затруднен, независимо от факта, че близо 700 души от първите полети досега са летели в космоса, подчертава Афшин Бехешти от НАСА, който е един от авторите на изследването. 

Четиримата американци от мисията "Инспирейшън 4" не са се колебали да се подложат на здравна оценка. Резултатите им са сравнени с тези на 64 астронавти. 

Полетът обичайно води до загуба на костно вещество, сърдечни проблеми, проблеми с очите, бъбреците и др. Но около 95 процента от здравните маркери се връщат в стойностите преди полета в рамките на три месеца от кацането на Земята. Хората се възстановяват бързо, обяснява Кристофър Мейсън.        

Мисията "Инспирейшън 4", финансирана от милиардера Джаред Айзъксман, има за цел да покаже, че космосът е достъпен и за хора, които не са прекарали години наред в подготовка. Едно от изследванията е доказало, че теломерите - окончанията на хромозомите, на четиримата туристи са се удължили в орбита. В месеците след завръщането на Земята те са се върнали в обичайния си размер.

Европейският астронавт Матиас Маурер изпробва новия скафандър на SpaceX

Теломерите се скъсяват с възрастта, а намирането на средство за разрешаване на този проблем може да подпомогне битката с остаряването, коментира Сюзън Бейли от щатския университет в Колорадо. 

Предвид данните до момента няма никакъв проблем човек да отиде до Марс, казва Кристофър Мейсън. Възможно е обаче полетите да навредят заради радиацията. Едно от проучванията показва, че мишки, изложени на радиационно облъчване, равняващо се на 2,5 години в космоса, страдат от постоянни лезии в бъбреците. Ако астронавтите отидат до Марс, е възможно да се нуждаят от диализа на връщане, коментира Кийт Сю, друг автор от участвалите в проекта.

Според друго изследване жените астронавти могат да понасят по-добре стреса от космическите полети. Това може да се обясни с факта, че тялото е предназначено за раждане и съответно е адаптирано за големи промени, коментира Кристофър Мейсън. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
306 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини