Индийският учен Наман Кумар: Вселената ни е свързана с Антивселена

  • 11 юни 2024 15:49

  • 18830
  • 1
Индийският учен Наман Кумар: Вселената ни е свързана с Антивселена
© Freepik

Настоящият модел, който учените използват, за да обяснят Вселената около нас, се състои от три компонента: обикновена материя, студена тъмна материя (CDM) и космологична константа или ламбда - коефициент, въведен за първи път от Алберт Айнщайн през 1917 г., който е свързан с тъмната енергия.

Този стандартен модел на космологията служи като начин да се обясни как нашата вселена се разширява с ускоряваща скорост. Но въпреки че моделът съществува от десетилетия, мистериите остават. От една страна, все още не сме наблюдавали директно тъмната материя. И точната природа на тъмната енергия, която се оценява на 68 процента от Вселената, също се оказва спорна, пише dir.bg.

Обектите могат да бъдат на две места едновременно, Слънцето нямаше да свети: умопомрачителни положения в квантовата физика

Ученият Наман Кумар от Индийския технологичен институт предлага "нов модел", който премахва тази несигурност, като изхвърля напълно тъмната енергия от уравнението. "Има обаче цена, която трябва да се плати", пише той в изявление, придружаващо статия, която наскоро публикува в списание Gravitation and Cosmology. "Нуждаем се от партньорска Антивселена, чийто времеви поток е противоположен на този в нашата вселена."

Кумар не е първият, който предполага, че нашата вселена има огледален близнак, при който времето тече наопаки.

Tunneling: могат ли квантовите частици да се движат със свръхсветлинна скорост?

През февруари международен екип от изследователи по подобен начин предположи, че тъмната материя, мистериозното вещество, което съставлява около 27 процента от Вселената, се намира в огледална вселена, в която атомите никога не са се образували.

Хипотезата на Кумар също не може да бъде доказана веднага. Но наблюдаваното ускорено разширяване на Вселената продължава да е "един от най-големите пъзели в нашето разбиране за космоса".

Времето е просто илюзия, създадена от квантовото заплитане?

"Красотата на тази идея се крие в нейната простота и естественост, които я отличават от съществуващите обяснения", твърди Кумар.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
18830 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 18:07

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини