С почистване на замърсени терени и засаждане на растения отбелязваме днес Световния ден на околната среда

  • 05 юни 2024 06:14

  • 1927
  • 1
С почистване на замърсени терени и засаждане на растения отбелязваме днес Световния ден на околната среда
© pixabay

С почистване на замърсени терени, засаждане на растения и семена, походи в планината, конкурси, музикални концерти, беседи с ученици и други събития днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Той е обявен с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) през 1973 г. след Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, провела се в Стокхолм, Швеция, през 1972 г. Фокусът тази година е върху пустинните територии и устойчивостта на суша, съобщава БТА.

„Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration“ е мотото на кампанията тази година. Различните инициативи днес и през следващите дни, с които ще бъде отбелязан празникът, ще се проведат със съдействието на регионалните инспекции по околна среда и водите. 

От 14.30 ч. по инициатива на президентската институция в Университетската ботаническа градина в Балчик ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. Събитието се организира съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Община Балчик. В него ще участват още министърът  на околната среда и водите Петър Димитров, министърът на образованието проф. Галин Цоков, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев, кметът  на Балчик Николай Ангелов, представители на изпълнителната и на местните власти и ученици от региона. Румен Радев ще поздрави участниците в събитието и заедно с ректора и кмета ще засадят фиданки на бяла бреза, съобщиха от прессекретариата на президентството. 

В София празникът на природата ще бъде отбелязан с концерт с участието на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ и DARA, който се организира в рамките на заключително информационно събитие на Оперативна програма „Околна среда“ (2014-2020 г.) Изненади, настроени и музика със Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, DARA. Празникът ще започне в 18:00 ч. пред Кино „Кабана“, а в района ще бъдат разположени 28 табла със снимки и информация за резултатите от изпълнението на успешните екологични проекти по програмата.

С акция по почистване на отпадъци в крайречната пешеходна пътека и гористия терен между река Марица и Гребна база – Пловдив пловдивчани ще могат да отбележат Световния ден на околната среда. От Аграрния университет организират посещение на опитни полета за биологично земеделие, микроскопски наблюдения, рисуване на авторски торбички за многократна употреба. Във Варна инициативите ще поставят акцент върху децата. Открити уроци и игри са предвидени в няколко детски градини и училища.

От 15:00 ч. е планирано посещение на парк „Ямача“ с деца от Хасково, които ще се включат в екологични игри и състезания. Утре ще бъде награждаването на участниците от видеоконкурса с ученици от всички възрасти на тема "Природата - това съм аз". Почистване на замърсен терен в градска среда ще бъде организирано в Раднево, за да се покажи грижата към околната среда, а в Благоевград ученици ще засаждат семена от арония, люляк, полски бряст и черен бор. Дискусия на тема „Зелената енергия – предимства и недостатъци за околната среда“ ще има днес с ученици 10-ти и 11-ти клас. СУ “Св.св. Кирил и Методий“ - Велинград днес. В село Дорково, община Ракитово, ще бъде открита пътуващата изложба „Резерват Мантарица през четирите сезона“.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1927 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.05 | 10:07

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини