Между 4 и 5 хиляди българи годишно се записват в курсове за ловци

  • 27 май 2024 09:36

  • 1689
  • 1
Между 4 и 5 хиляди българи годишно се записват в курсове за ловци
© Novini.bg/ Canva

Между 4000 и 5000 граждани годишно се записват в курсовете за подготовка на кандидат-ловци. Между 600 и 1000 лева струва придобиването на ловни права, като в тази сума влизат и таксите за полагане на теоретичен и практически изпит. Това обясни пред БНР инж. Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България.

В по-малките населени места курсовете за подготовка на начинаещи ловци е по-евтина, уточни той.

Системата на стопанисването на дивеча е организирана на доброволни начала, посочи инж. Василев. Това се случва чрез сдружаване на ловците в ловни сдружения, които сключват договори с държавните горски стопанства.

По думите му, постъпващите от членския внос на ловците средства се изразходват и в тази посока.

БАБХ иска съдействие от орнитолози, ловци и туристи в борбата с птичия грип

"Държавата не заплаща суми, за да се гарантира дивечовото многообразие. В тази насока е постигнат добър баланс. Държавата печели от това."

В държавния бюджет постъпва процент от стойността на ловния билет и разрешителните за ловуване – това са около 4-5 000 000 годишно, поясни Васил Василев.

"Ние сме най-голямата и най-старата неправителствена природозащитна организация в България."

Реализирането на общата селскостопанска политика на ЕС е сред тревогите на българските ловци. Според Василев тя води до пряка загуба на биоразнообразие в земеделските райони.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1689 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 10:23

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини