Изненада: учените откриха атом, който е по-прост дори от водородния

  • 15 май 2024 14:17

  • 1237
  • 3
Изненада: учените откриха атом, който е по-прост дори от водородния
© Freepik

Някога водородният атом бе смятан за най-простия атом в природата, съставен от безструктурен електрон и структуриран протон. С напредването на изследванията обаче учените откриха по-прост тип атом, състоящ се от безструктурни електрони, мюони или тауони и техните също толкова безструктурни античастици.

Тези атоми са свързани помежду си единствено чрез електромагнитни взаимодействия, с по-прости структури от водородните атоми, предоставяйки нова гледна точка към научни проблеми като квантовата механика, фундаменталната симетрия и гравитацията. Към днешна дата са открити само два вида атоми с чисти електромагнитни взаимодействия: свързаното състояние електрон-позитрон, открито през 1951 г., и свързаното състояние електрон-антимуон, открито през 1960 г.

През последните 64 години не е имало други признаци за такова атоми с чисти електромагнитни взаимодействия, въпреки че има някои предложения за търсенето им в космически лъчи или с високоенергийни колайдери.

Учени прогнозират откриването на нов вид атом

Тауоният, съставен от тауон и неговата античастица, има радиус на Бор от само 30,4 фемтометъра (1 фемтометър = 10-15 метра), приблизително 1/1741 от радиуса на Бор на водороден атом.

Това означава, че тауониумът може да тества фундаменталните принципи на квантовата механика и квантовата електродинамика в по-малки мащаби, осигурявайки мощен инструмент за изследване на мистериите на света на микроматериалите.

Наскоро в Science Bulletin беше публикувано изследване, озаглавено "Нов метод за идентифициране на най-тежкия QED атом", което предлага нов подход за откриване на тауония. Добрата новина е, че съществуването на атом тауоний може да се потвърди с експерименти.Това постижение служи като една от най-важните физически цели на планирания Super Tau-Charm Facility (STCF) в Китай или на изграждащия се Super Charm-Tau Factory (SCTF) в Новосибирск, Русия, пише dir.bg. 

Двете научни съоръжения са създадени с идеята, да открият и синтезират най-малкият и най-тежкият атом с чисти електромагнитни взаимодействия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1237 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:10

3
❤️ Г­­­о­­­р­е­­­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­­м­­­и­ч­­­е­­­т­а­ ­в­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­­к­в­­а­­­т ­-­­­ X­­1­­8­­.­­­F­U­­­N

2024.05.15 | 14:59

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.15 | 14:35

1
Като е толкова прост, да го кръстят кирчо и кокорчо !!!

Добави коментар

Водещи новини