Учени откриха нова планета, по-голяма от Юпитер

  • 15 май 2024 13:39

  • 8639
  • 2
Учени откриха нова планета, по-голяма от Юпитер
© Freepik

Учени откриха планета, която е по-голяма от Юпитер, но изненадващо е пухкава и лека като захарен памук, предаде Асошиейтед прес. 

Екзопланетата е с изключително ниска плътност за размерите си, съобщи международен екип. Газовите гиганти в нашата Слънчева система са Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Те имат много по-голяма плътност. 

„Планетата е много пухкава, тъй като е съставена предимно от леки газове, а не от твърди тела“, каза Халид Баркауи от Масачузетския технологичен институт.

Откриха скалиста планета с атмосфера

Учените смятат, че отклонение като това на планетата WASP-193b е идеално за изучаване на неконвенционалното формиране и еволюция на космическите тела. Планетата е открита миналата година. За да се определи нейната консистенция въз основа на наблюдения от наземни телескопи, е било необходимо допълнително време и работа. Смята се, че тя се състои предимно от водород и хелий, отбелязва БТА.

Планетата се намира на около 1200 светлинни години от нас. Една светлинна година е на 9,46 трилиона километра. Според изследователите това е втората най-лека екзопланета, открита досега, въз основа на нейните размери и маса. 

Изследването е публикувано в сп. „Нейчър астронъми“ (Nature Astronomy).

Последвайте канала на

Владимир Василев
8639 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:10

2
❤️ Г­­о­р­е­щ­и­ ­м­­­о­м­и­­­ч­­­е­­т­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­­ч­­а­­к­в­а­­т ­-­­­ X­­1­8­­­.­­­F­­U­­N

2024.05.15 | 14:19

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини