Wikipedia започва най-големия фотоконкурс в света

  • 30 август 2012 14:29

  • 1080
  • 1
Wikipedia започва най-големия фотоконкурс в света
©

Безплатната интернет енциклопедия Wikipedia организира "най-големия фотоконкурс в света". Той ще започне от 1-ви септември и ще продължи до края на същия месец, се казва в официалното изявление на организацията.

В съревнованието ще участват хиляди доброволци от над 30 държави по света, пише dnevnik.bg.

Конкурсът трябва да се организира от самите хора в дадената страна, които да изберат най-добрите снимки. За съжаление, никой до момента не е организирал провеждането на конкурса у нас и най-вероятно България няма да участва.

След това международно жури ще определи десетте най-добри снимки от спечелилите в съответните си държави. Това трябва да стане в края на октомври. В началото на декември пък ще бъде обявена и снимката-победител на целия конкурс.

Нейният фотограф, заедно с първите десет отличени участници, ще получи фотоексурзия до Хонг Конг през 2013 г., когато там ще се проведе годишната среща на редакторите на Wikipedia.

И тази година темата е заснемане на монументи, исторически места и сгради, както и всякакво друго културно наследство. "По света има милиони обекти с историческа и културна значимост, които все още нямат свободно достъпни и безплатни изображения в интернет", казва Людвик Желауф, един от основателите на първия конкурс Wiki Loves Monuments през 2010 г.

Всички снимки ще се качват в мултимедийния архив Wikimedia Commons и ще могат да се използват свободно от всеки желаещ. Единственото условие е да бъде споменат истинският автор на кадъра.

Wikipedia предоставя и безплатно приложение за Android телефони. Чрез него участниците в конкурса ще могат да качват снимките си в Wikimedia директно от мобилните си устройства. Приложението ще показва и интересните монументи и забележителности, които са в близост до човека. Програмката се казва Wiki Loves Monuments и се намира в Google Play.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1080 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вилиана Иванова

2022.03.10 | 22:55

1
А ТИ СИ ДЪРТА БОКЛУКА МИТКОВА АНТОНИЯ ТЯ УМРЯЛА ДА ПОЧИВА В МИР ДНЕС СЪБОЛЕЗНОВИЯ

Добави коментар

Водещи новини