Изследване показва как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства

  • 17 април 2024 22:59

  • 1406
  • 6
Изследване показва как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства
© pixabay

Изследване показва как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства, съобщи научното издание "Роял съсайъти оупън сайънс", издавано от Британското кралско научно дружество. 

Изследването е направено от научен екип на Университета в Оксфорд. 

Много от глобалните проблеми като климатичните промени, бедността и хранителната несигурност могат да бъдат разрешени само при обединяване на усилията и колективни действия. Може ли обаче това да се случи? Според резултатите от изследването ключови са два фактора - споделеното потекло и споделените преживявания, и то не само на ниво племе, нация или религиозна общност, а и на ниво човечество. 

До 2100-тна година над 97% от държавите по света ще бъдат с намалена плодовитост

Водещият автор Лукас Райнхард, който ръководи глобалната кохезионна лаборатория в Центъра за изследване на социалната кохезия в Университета в Оксфорд, каза, че мисленето "Ние-Те" е във възход на много места по света. Това води до обостряне на конфликти и затруднения в търсенето на решения на глобални проблеми. Изследването обаче показва, че е възможно споделянето на глобална идентичност, която би спомогнала за съвместни действия на световно ниво, допълва БТА. 

Събрани са данни от работа с хиляда участници от САЩ. Проучено е дали биологията и общият опит са фактор за изграждането на връзка с човечеството като цяло и за мотивация, водеща до съвместни действия. Участниците в изследването са гледали видеозапис в платфромата TED Talk  на тема произход на човека, представящ хората като едно голямо семейство. 

Тези, които са гледали видеозаписа, са изразили по-силна психологическа връзка с човечеството като цяло. Участниците са изразили и по-силна социална връзка с хора, подкрепящи опозиционна за тях политическа партия. 

Учените, провели изследването, са установили и че майките чувстват връзка с други майки по целия свят на база един и същ опит. 

Участниците в изследването е трябвало да отговорят и как биха разделили една сума пари между членовете на две различни групи при хипотетични сценарии с цел проучване доколко са загрижени за различните групи. 

Професор Харви Уайтхаус, директор на Центъра за изследване на социалната кохезия в Университета в Оскфорд, каза, че подобни изследвания се правят от години с цел развитие на ефективни методи за мотивиране на действия за разрешаване на глобалните проблеми в бъдеще. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1406 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Мая

2024.04.18 | 12:04

6
защо не се обедини за превенция
Баруто

2024.04.18 | 09:07

5
Без чифути, всичко ще се оправи!
Тенев

2024.04.18 | 09:05

4
Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

2024.04.18 | 05:32

3
никак няма да се обедини, тъпите докато не измрат.

2024.04.17 | 23:24

2
Кака ще се обединим с кирливия им ингелизки цар?

2024.04.17 | 23:13

1
Човечеството ще се обедини когато избеси изедниците до девето коляно.

Добави коментар

Водещи новини