Екип от учени твърди, че успешно е комуникирал с кит

  • 17 април 2024 15:52

  • 1023
  • 1
Екип от учени твърди, че успешно е комуникирал с кит
© Pixabay

Екип от учени от института SETI, който се занимава с търсене на извънземен разум, твърди, че е комуникирал успешно с гърбат кит в Аляска. Екипът се надява да приложи наученото в осъществяването на връзка с извънземна цивилизация - ако такава съществува и някога установим контакт с нея.

"Китовете са заместител на извънземните", каза Джоузи Хъбард, изследовател на SETI и специалист по поведението на животните в Калифорнийския университет Дейвис, пред New York Post. "Те са интелигентни същества с език, който ни е чужд."

"Нещата, които научаваме от общуването с китовете, биха могли да ни помогнат, когато дойде време да се свържем с извънземни", добави тя.

В търсене на извънземен разум изследователи създадоха нов метод за засичане на сигнали

"Техният език е сложен", каза изследователката на езика на китовете Лиза Уокър пред NYPost. "Те издават възгласи, тропат, пъшкат и скърцат. Техните вокализации са завладяващи. Опитваме се да разберем какво означават звуците им."

През декември 2023 г. екипът пусна подводни записи на гърбати китове на други китове край бреговете на Аляска. Докато повечето от бозайниците не им обърнаха внимание, женска на име Твен започна да кръжи около лодката им, имитирайки шумовете, пише dir.bg. 

Директорът на НАСА: Ще проучваме НЛО с изкуствен интелект

"Беше контактно обаждане", каза Хъбард пред NYPost. "Това е начинът, по който китовете се обаждат един на друг; те издават викове и тропане и ние вярваме, че това е начинът, по който определят местоположението на другия."

Учените обаче не са сигурни какво са "казали" на кита.

"Може просто да сме казали "здравей" и тя да отговорила", призна Уокър, "но това определено бе общуване", добавяйки, че женската на име Твен е отговорила на записа "36 пъти за 20 минути".

Шимпанзетата адаптират ръкостисканията според социалната си група

"Ние вярваме, че това е първият такъв комуникативен обмен между хора и гърбати китове на техния "език", каза Бренда МакКоуън, бихевиорист от UC Davis и водещ автор на статия, описваща комуникацията.

"Поради настоящите ограничения на технологиите, важно предположение за търсенето на извънземен разум е, че извънземните ще се интересуват от осъществяване на контакт и така ще се насочат към човешки приемници", добави съавторът и изследовател на SETI Institute Лаурънс Дойл. "Това важно предположение със сигурност се подкрепя от поведението на гърбатите китове."

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1023 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.17 | 22:10

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини