Откриха Музей на медицината в Бургас

  • 09 април 2024 14:17

  • 471
  • 1
Откриха Музей на медицината в Бургас
© Bulphoto

Първата експозиция на новия Музей на медицината "История от восък" с восъчни мулажи от средата на миналия век, представящи кожни и венерически болести, бе открита днес в сградата на Медицинския факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, предава БТА.  

"Тази колекция е изключително ценна от академична гледна точка, но и исторически. Чудо и изненада е, че разполагаме с нея в Бургас. Мулажите са триизмерни восъчни модели на кожни болести. За първи път такива се появяват в края на XIX в. в Париж и заменят гравюрите и картините. Изработват се някъде до средата на XX в., когато се появява много по-практичната и евтина цветна фотография", обясни по време на откриването доц. д-р Карен Мануелян, специалист по дерматология.

Именно той попада на експонатите случайно, дни преди да бъдат изхвърлени. Намира ги в стар гардероб в една от стаите на факултета в окаяно състояние - част от тях са със сплескани части, потънали в прах и с пожълтели бинтове.

За тяхното реставриране и възстановяване голям принос има лично проф. Христо Бозов, който по това време е декан на факултета, а след това и като ректор дарява средствата от най-новата си книга изцяло за тяхното възстановяване и създаването на тази изложба, поясни доц. Мануелян. Принос за изложбата има и Българското дерматологично дружество. За тяхното възстановяване важна роля изиграват също реставраторът Цвета Воденичарова и бургаският скулптор Атанас Стоянов.

"Няма данни кой е инициаторът на мулажите - може да е бил лекар-дерматолог или ръководител на тогавашното училище за медицински сестри, но този човек и като визия, и като смелост, и като инициативност е надраснал средата. В средата на 50-те години по всички критерии е академична периферия и този човек е имал визията, което като качество отговаря на това на европейските клиники по това време. Изборът да кръстим изложбата "История от восък" е и за да ни напомня, че историята може да се стопи точно толкова лесно, колкото и восъкът", коментира още доц. Мануелян.   

След 50 години: Русенка върна книги на библиотека

До ден-днешен подобни мулажи са много ценни на пазара на антики, тъй като не само представят едно вече изгубено изкуство, но и в цяла Европа има запазени едва 20 подобни колекции и всички те са привилегия на стари, утвърдени, традиционни университети и клиники във Виена, Будапеща, Цюрих, Мюнхен, Берлин. Първата и най-голяма такава се съхранява в университетската болница "Сен Луи" в Париж, определяна като клиниката-майка на дерматологията за цяла Европа, допълни доц. Мануелян.

Той обясни, че до този момент в България има само една такава сбирка и тя се намира в Александровска болница в София. По думите му колекцията в Бургас е малка, но като качество на изпълнението не отстъпва по нищо на тази в Париж. "Радвам се, че в университета се създава такава атмосфера на разбиране, че функцията му не е само да провежда лекции и упражнения, но и да създава традиции и да поддържа една културна среда", заяви още. доц. Мануелян. 

"Това е третият музей, който откриваме в рамките само на няколко месеца. С него Бургас застава още по-сериозно на картата на медицината в България, защото музеите са не само история, но и една крачка през настоящето към бъдещето", заяви проф. Христо Бозов, ректор на университета.

По думите му изложбата е само началото на поредица от експозиции, които ще могат да бъдат обменяни и с други университети. Проф. Бозов изтъкна още, че създаването на музея е плод на съвместните усилия на доц. Мануелян и студентите по медицина. С пожелание някой от тях да стане уредник на музея проф. Бозов подари на доц. Мануелян римски инструменти от колекцията на един от неговите преподаватели - ген. Стоян Тонев, част от която е дарена от неговите наследници на пловдивския Музей на медицината, обясни ректорът.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
471 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.09 | 15:26

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини