Откриха насекоми на 230 милиона години

  • 28 август 2012 14:05

  • 1055
  • 0
Откриха насекоми на 230 милиона години
©

Международен екип от учени откри най-старите членестоноги, запазени в кехлибар. Те са с около 100 милиона години по-стари от всички, открити досега, съобщава Phys.org.

Кехлибарените капчици, дълги около 2-6 милиметра, са били намерени в Доломитските Алпи в северна Италия и разкрити от Еугенио Рагаци и Гуидо Роги от университета на Падуа.

70 000 от тях са изследвани за съдържание на растителен или животински материал от екип с ръководител Александер Шмит от университета "Георг-Август" в Гьотинген. Така са открити трите членестоноги - една мушица и две паякообразни. Те са изследвани от Дейвид Грималди, специалист по зоология на безгръбначните от Американски музей по естествена история и канадския експерт Евърт Линдкуист.

Резултатите от работата на учените, публикувани днес в Proceedings of the National Academy of Sciences, ще помогнат за по-добро разбиране на еволюцията на най-разнообразната група организми в света, пише сп. "Обекти".

Двата новооткрити вида паякообразни са наречени Triasacarus fedelei и Ampezzoa triassica. Те са изненадващо близки до съвременните паразити по растенията от групата Eriophyoidea (ериофидни акари).

Мушицата не може да бъде идентифицирана като вид, защото с изключение на пипалата останалите части на тялото не са добре запазени. Но това е първото открито в кехлибар насекомо от периода Триас и учените са вдъхновени от надеждата да разкрият още.

"По време на Триас е имало голяма промяна във флората и фауната. Това е непосредствено след едно от най-големите масови измирания на видове в историята – в края на Пермския период," казва Грималди.

Последвайте канала на

1055 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини