Новият повелител на гарваните поема грижата за емблематичното ято в Лондонската кула

  • 01 март 2024 15:24

  • 560
  • 3
Новият повелител на гарваните поема грижата за емблематичното ято в Лондонската кула
© pixabay

Ако се вярва древно пророчество, Майкъл "Барни" Чандлър току-що е получил най-важната работа в Англия, съобщава БТА. 

56-годишният бивш кралски морски пехотинец е новият повелител на гарваните (рейвънмастър) в Лондонската кула (Тауър), натоварен с отговорната задача да се грижи за пернатите пазители на 1000-годишната крепост.

Според легендата, ако гарваните напуснат 11-вековната кула край река Темза, нейната Бяла кула ще рухне и Кралство Англия ще падне. 

Изчезна Мерлина – кралицата на гарваните в лондонската крепост Тауър

Когато през 17-и век научава за пророчеството, крал Чарлз Втори постановява, че в кулата винаги трябва да има шест гарвана. 

"Ние приемаме тази отговорност много сериозно. Сега, когато аз съм натоварен с грижата за гарваните, на плещите ми лежи допълнителна отговорност", казва Чандлър. 

Колкото до пророчеството, той допълва, че не знае дали е вярно или не, тъй като досега никога не е допускано броят на гарваните да падне под шест. По думите му това няма да се случи и докато той се грижи за птиците. 

Майкъл "Барни" Чандлър, който днес официално поема поста, е от прочутите йомански стражи на Лондонската кула, корпус, основан през 15-и век. Известни още като "бифитъри", всички пазачи са военни ветерани. Те се обличат в отличителни черни и алени униформи в стил Тюдор и изпълняват хибридна роля: грижат се за сигурносттта, водят обиколки на кулата и изпълняват церемониални задължения.

Чандлър оглавява екип от четирима други пазачи, които се грижат за седемте гарвана на кулата, както е определено от Чарлз Втори - шест основни пазители и един резервен. Днес това са Джубили (Юбилей), Харис, Попи, Джорджи, Едгар, Бранвен и най-новото попълнение Рекс, който е кръстен така в чест на коронацията на крал Чарлз Трети миналата година.

Смолисточерните птици са емблематична характеристика на лондонската забележителност, която е служила като арсенал, дворец, затвор, зоологическа градина и най-скоро като туристическа атракция.

Построена от Уилям Първи след завладяването на Англия през 1066 г., кулата служи като кралска резиденция в продължение на няколкостотин години, но е по-известна като затвор.

Тауър е мястото, където Ан Болейн е екзекутирана през 1536 г., след като крал Хенри Осми се насища на втората си съпруга. Сред другите известни затворници са принцеса Елизабет - бъдещата кралица Елизабет Първа, Гай Фокс, и заместникът на Адолф Хитлер, Рудолф Хес.

Днес почти 3 милиона туристи идват всяка година, за да се потопят в хилядолетната история и да видят кралските регалии, които се съхраняват в кулата.

Официалната титла "рейвънмастър" съществува  само от 50 години, въпреки че длъжността е много по-стара, а Чандлър е шестият й носител. Той отговаря за здравето и благосъстоянието на птиците, които обикновено се разхождат свободно на територията на кулата през деня, а през нощта спят в клетки.

Задълженията му включват поддържане на загражденията им, организиране на ветеринарни прегледи и поддържане на предпочитаната от тях диета със сурово месо, допълвана от време на време с лакомство от твърдо сварено яйце или твърда бисквита, напоена с кръв.

Перата на птиците се подрязват, за да не могат да отлетят, въпреки че понякога се случва да избягат. Според благотворителната организация, която стопанисва кулата, гарван на име Грог е отлетял през 1981 г. и за последно е бил видян пред кръчмата "Роуз енд Пънчбоул" в Ийст Енд. 

Майкъл "Барни" Чандлър е безкрайно очарован от изключително интелигентните птици, които според него са умни колкото 7-годишно дете.

Притиснат да каже има ли си любимец, той назовава пакостливата Попи, която подскача из тревата под Бялата кула и нетърпеливо приема предложената й мъртва мишка за закуска.

Чандлър смята гарваните за едни от най-интелигентните животни, които съществуват. 

Бившият кралски морски пехотинец, който е служил в Афганистан и по целия свят в продължение на 24 години, е бил на курсове за работа с птици и е преминал официално обучение за поста. 

"Всички курсове на света не могат да заменят това да бъдеш тук, да бъдеш сред птиците и да познаваш техните навици. Никога не знаеш какво ще направят. Всички те са различни по характер. Тази тяхна непредсказуемост е интересната част от работата", споделя Чандлър. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
560 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.02 | 16:14

3
Новият повелител на гарваните поема грижата за емблематичното ято в Лондонската кула да ви имам проблема с гарваните. тЕ СА ЗНАК ЗА СМЪРТ! оЧАКВАЙТЕ В КРАЛСТВОТО СМЪРТТА НА МОНАРХА!

2024.03.02 | 02:34

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.03.01 | 21:43

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo

Добави коментар

Водещи новини