Морските топлинни вълни са новата заплаха за гърбатите китове

  • 29 февруари 2024 12:40

  • 204
  • 1
Морските топлинни вълни са новата заплаха за гърбатите китове
© pixabay

Изправени навремето пред заплахата от търговския риболов, гърбатите от известно време се справяха по-успешно. Сега обаче последиците от изменението на климата могат да застрашат оцеляването им в северната част на Тихия океан, предаде АФП, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Роял съсайъти оупън сайънс" (Royal Society Open Science). 

Между 2012 г. и 2021 г. броят на гърбатите китове в този район е намалял с 20 процента - от 33 000 индивида до малко над 26 600, според най-големия набор от данни за фотоидентификация, създаван някога за голям морски бозайник и изследван от екип от 75 учени.

За подгрупата китове, които са зимували край Хаваите, спадът достига 34 процента.

Заснеха женски кит, кърмещ малкото си

Имайки предвид други заплахи като сблъсъци с кораби или шумово замърсяване, бъдещето на вида вече не изглежда сигурно, предупреждават учените и призовават усилията за опазване да отчитат в по-голяма степен климатичните промени.  

Според автора на изследването Тед Чийзман, биолог и докторант в австралийския университет "Саутърн Крос", около 7000 кита са загинали предимно от глад.

Макар да е нормално числеността на даден вид да варира, дори и при здрави популации, подобен внезапен спад за дълголетен вид предполага сериозни смущения в океаните.

От 2014 г. до 2016 г. най-силната и най-продължителната морска топлинна вълна, регистрирана някога, опустоши североизточната част на Тихия океан, като температурните аномалии понякога надхвърляха три до шест градуса Целзий, променяйки морската екосистема и наличието на плячка за големите китоподобни.

"Не само храната на китовете е намаляла", казва Тед Чийзман, отбелязвайки спад в популациите на качулати тъпоклюни кайри, морски лъвове и тюлени. 

По-топлият океан произвежда по-малко храна, най-вече заради намаляването или миграцията на фитопланктона, който е в основата на цялата океанска хранителна верига, обяснява ученият. 

"Когато открих това, онемях. Това е много по-тревожен сигнал, отколкото очаквахме. Още по-изненадващо е, като се има предвид, че гърбатите китове, навремето застрашени от изчезване в края на 60-те години на миналия век заради търговския риболов, изглеждаха на път да се възстановят след мораториума, наложен през 1982 г. от Международната комисия по китолов. 

През 2016 г. САЩ извадиха повечето групи гърбати китове от списъка си на застрашените видове, следвайки стъпките на Международния съюз за защита на природата (IUCN), който през 2008 г. ги понижи от "уязвими" до "незастрашени".

Глобалното затопляне обаче изглежда променя това. През 2022 г. друго изследване, публикувано в сп. "Фронтиърс ин марин сайънс" (Frontiers in Marine Science), показа, че повишаването на температурите на океана също прогонва гърбатите китове от традиционните им места за размножаване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
204 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.29 | 17:11

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини