Арктическото хранилище "Страшният съд" получи рекордна партида семена за култури

  • 28 февруари 2024 08:02

  • 1101
  • 2
Арктическото хранилище "Страшният съд" получи рекордна партида семена за култури
© Pixabay

Арктическото хранилище, построено, за да предпази световните селскостопански култури от изчезване, получи семена от най-големия брой нови доставчици досега, предаде Ройтерс, цитирайки служител на съоръжението.

Световното хранилище за семена на архипелага Свалбард, разположено във вечно замръзнали пещери на остров между континентална Европа и Северния полюс, е създадено през 2008 г. като най-добрия резервен вариант на световните генни банки за защита на растенията от война, болести и изменение на климата.

Трезорът получава проби от цял свят и е изиграл съществена роля между 2015 г. и 2019 г. при възстановяването на колекциите от семена, пострадали по време на войната в Сирия.

Арктическото хранилище на остров Шпицберген очаква нови близо 20 000 редки семена

Днес сандъци със семена бяха донесени до входа на трезора – дълга тясна конструкция, която стърчи от покрит със сняг хълм.

Двадесет и три банки за семена взеха участие в акцията, девет от тях за първи път. Това е най-големият брой нови ресурси, въведени наведнъж, според "Кроп тръст" (Crop Trust), организация с нестопанска цел, която управлява съоръжението заедно с норвежките власти.

Сред участниците, които се включват за първи път, са банки за семена от Босна и Херцеговина, Камерун, Индонезия, Казахстан, Кения, Мадагаскар, Нигерия и Замбия.

Сандъците, пристигнали днес, съдържат семена от култури като ечемик, различни видове боб, царевица, ориз, просо и сорго.

"Запазването на генетичното разнообразие в тази арктическа "крепост" осигурява адаптивността и устойчивостта на нашите култури, гарантирайки хранителна сигурност за бъдещите поколения", каза изпълнителният директор на "Кроп тръст" Стефан Шмиц.

Много от новите депозити са резултат от глобален 10-годишен проект за биоразнообразие, известен като BOLD, който има за цел да повиши глобалната хранителна сигурност, добави тръстът.

С последния депозит 111 банки за семена от 77 страни вече имат "резервно копие" на своите растения в Свалбард, посочи норвежкото министерство на земеделието и храните.

Камерите на хранилището, които се отварят само три пъти годишно, за да се ограничи излагането на семената на външния свят, могат да се похвалят с температури от около -18 градуса по Целзий.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1101 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.28 | 23:32

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.28 | 10:30

1
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

Добави коментар

Водещи новини