Риба, смятана за изчезнала, беше открита в река Тигър в Югоизточна Турция

  • 19 януари 2024 09:24

  • 9134
  • 1
Риба, смятана за изчезнала, беше открита в река Тигър в Югоизточна Турция
© Pixabay

Риба, която се смяташе за изчезнала, беше открита в река Тигър в Югоизточна Турция. Екип от учени е забелязал застрашената от изчезване леопардова мряна по време на научно пътуване по река Тигър, съобщава новинарският сайт „Хаберлер“.

Леопардовата мряна (Luciobarbus subquincunciatus) е вид риба, срещан в реките Тигър и Ефрат и е сред 10-те най-издирвани от учените риби в света. Тя е била видяна във водите край югоизточния окръг Сиирт за последно през 2012 г. Леопардовата мряна е известна сред местното население като „риба командос“. Характерно за нея е, че има големи кръгли петна по перките, главата и тялото си. 

Рибар разказа как да си уловим пъстърва в Южния парк

„Откриването отново на вида е прекрасно за биологичното развитие в страната ни“, е заявил министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ, цитиран от "Хаберлер", като е добавил, че са взети необходимите мерки за предотвратяване на риболова на редкия вид и за увеличаване на неговата популация.

"Откритата от учените рядка риба ще ни даде информация за района, в който живее вида, за неговите морфологични характеристики и репродуктивно поведение" е казал още Юмаклъ.

Министърът е поздравил учените на Регионалната дирекция по рибарство и аквакултури в окръг Шърнак, както и членовете на Факултета по ихтиология на университета „Реджеп Тайип Ердоган“, които са допринесли за откриването на редкия вид. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
9134 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.19 | 10:54

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини