Веганската диета подобрява здравето на сърцето само за 8 седмици

  • 05 януари 2024 16:16

  • 3586
  • 2
Веганската диета подобрява здравето на сърцето само за 8 седмици
© Pixabay

Нови изследвания показват, че само за два месеца близнаците, подложени на експериментална веганска диета, са имали по-ниско ниво на инсулин, понижено тегло и намалени нива на протеин, свързан със сърдечни заболявания и инсулт.

Откритията предоставят още едно доказателство, че веганската диета хем е най-добрият вариант за околната среда, хем може да бъде полезна и за хората.

"Въз основа на тези резултати (и като имаме предвид и дълголетието) повечето от нас биха имали полза от преминаването към по-растителна диета", обяснява Кристофър Гарднър, учен по хранене от Станфордския университет.

За целите на проучването си изследователите набират 22 двойки здрави еднояйчни близнаци - за да контролират генетичните различия, разликите във възпитанието и начина на живот - и ги разделят на две групи.

И двете минават на здравословни диети, съдържащи зеленчуци, бобови растения, плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена. Единствената разлика е, че единият от близнаците е консумирал и месо в количество, считано за здравословно, докато диетата на другия е била изцяло растителна.

Изследване: Костите на веганите са по-чупливи

През първите четири седмици от проучването и на двете групи се е доставя специално приготвена храна за закуска, обяд и вечеря и им се дават строги инструкции за това какво могат да похапват между основните ястия. Те трябва да избягват преработени храни и да поддържат балансирано разнообразие от хранителни групи.

Във втората част на експеримента участниците продължават диетата, като пазаруват и си готвят самостоятелно, в продължение на още четири седмици.

"Въпреки че не обезкуражавахме загубата на тегло, нашият дизайн на диетата не включваше предписано енергийно ограничение и нямаше за цел да изследва отслабването“, пишат в статията си Матю Ландри, учен по храните в Станфорд, и колегите му.

"На участниците беше казано да се хранят, докато се заситят, по време на цялото изследване."

Въпреки че и двете групи подобряват сърдечносъдовото си здраве, близнаците на растителна диета отбелязват най-големи подобрения. Те не само понижават инсулина си на гладно с 20%, но намаляват нивата на липопротеиновия холестерол с ниска плътност (LDL-C), съобщава Science Alert, цитирано от "Обекти".

Този белтък пренася молекули мазнини в тялото, по-специално холестерол, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Оптималното ниво на LDL-C е по-малко от 100 mg/DL.

Средното ниво преди експеримента е било 118,5 mg/dL за всеядните – то спада до 116,1. В групата на веганите пък се понижава от 110,7 на 95,5 mg/dL.

При изследването е отбелязан и очакван спад на витамин В12, но тъй като става въпрос за кратък период от време, той все още не е бил значителен, смятат изследователите.

Преминаването към стриктно растителна храна може да бъде рисковано, когато се прави неправилно, тъй като става по-трудно да се набавят някои важни хранителни вещества като В12. Хората, които са пълни вегани, често са насърчавани да приемат хранителни добавки, за да противодействат на този ефект.

За съжаление, отпорът срещу този начин на хранене е толкова силен, че веганството се е превърнало в мръсна дума, въпреки че повечето хора са съгласни с принципите, които стоят зад него.

Освен това за онези от нас, които имат здравословни проблеми, свързани с храненето, е изключително трудно да бъдат вегани.

Но също така не можем да отречем все по-големия брой доказателства, които ясно показват ползите за здравето от растителната диета. Сред тях са намаляване на теглото, понижаване на кръвното налягане и понижаване на риска от диабет и сърдечни проблеми при различните етнически групи.

Тъй като увеличението на здравните показатели се наблюдава и в контролната група, самото преминаване към по-растителна храна очевидно също може да бъде полезно.

Така че ако избягваме лепкавите, поляризиращи капани на черно-бялото мислене и вместо това се насърчаваме взаимно да правим по-здравословни избори, вместо да изискваме абсолютно преминаване към веганство, има по-голям шанс да променим начина на мислене и да поддържаме промените.

Изследователите признават това.

"Веганската диета може да донесе допълнителни ползи, като например увеличаване на чревните бактерии и намаляване на загубата на теломери, което забавя стареенето на организма", обяснява Гарднър. Но много "по-важно от стриктното веганство е да включите в диетата си повече храни на растителна основа".

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
3586 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.07 | 03:20

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
Manolov

2024.01.05 | 18:01

1
Инвестиционни и индустриални и лични финансови услуги Аз съм маркетинг мениджър в Euro Pacific Bank, която е международна финансова институция, специализирана в международни кредитни споразумения. Търсим мащабни промишлени селскостопански проекти, в които стартиращи фирми могат да инвестират. Предлагат се лични проекти от 15 000 евро до 800 000 евро при 2% лихва. Имейл: Pacific-loan.service@outlook.fr

Добави коментар

Водещи новини