Новооткрити видове оси носят имена на злодеи от сериала "Доктор Кой"

  • 28 декември 2023 19:16

  • 775
  • 1
Новооткрити видове оси носят имена на злодеи от сериала "Доктор Кой"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Четиринадесет новооткрити вида оси са кръстени на злодеите далеци от "Доктор Кой" (Doctor Who) по случай 60-годишнината на популярния научнофантастичен сериал, предаде ДПА.

Насекомите, които са от рода "Далек", са сред 619-те нови вида оси, описани тази година от специалистите на Природонаучния музей в Лондон.

Извънземните мутанти-воини са страховитите злодеи в дългогодишния телевизионен сериал на Би Би Си.

Вид оси от Коста Рика - Dalek nationi, също е в чест на Тери Нейшън, уелският сценарист и писател, създал расата мутанти, ужасявала децата в последните шест десетилетия.

"Мислех, че това е добро име за вид и малко забавно, тъй като бях голям фен на "Доктор Кой" в детските си години", казва д-р Джон Нойес, който е научен сътрудник в лондонския музей. 

Общо 815 нови вида са описани през 2023 г. от изследователите в Природонаучния музей, като сред тях са и паразитни гъби на 407 милиона години, наречени на детската писателка Беатрикс Потър.  

Учени откриха нови видове насекоми в Корсика

Видът Potteromyces asteroxylicola заразява корените на древни растения и се смята за най-ранната болестотворна гъба, откривана някога.

Изследователите обясниха, че са искали да почетат репутацията на авторката Потър на отдаден миколог - човек, който изучава и работи с гъби.

Сред акцентите на 2023 г. са и вкаменелости на нов вид динозавър, открит на остров Уайт, който е наречен Vectipelta barretti на името на професора Пол Барет, който е работил в музея в продължение на две десетилетия, отбелязва ДПА, цитирано от БТА.

Това е първият динозавър, открит на острова от 142 години насам.

Сред другите забележителни открития са и фосилни останки от голям пингвин, наречен Kumimanu fordycei и смятан за най-големия, живял някога .

Описанията на новите видове са допринесли за 722 научни статии, публикувани от Природонаучния музей в Лондон в последните 12 месеца.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
775 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.28 | 21:01

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини