"Фемицид" е дума на годината на италианската енциклопедия "Трекани"

  • 28 декември 2023 18:40

  • 732
  • 2
"Фемицид" е дума на годината на италианската енциклопедия "Трекани"
© Unsplash
Слушай новината Слушай новината

Престижната италианска енциклопедия "Трекани" избра "фемицид" за дума на годината на фона на вълната от смъртоносно насилие над жени, поредна жертва на която стана 22-годишна студентка, убита от бившия си приятел, съобщи АНСА. 

Думата "фемицид" (женоубийство) се появява за първи път в италианския език през 2001 г. Енциклопедията я регистрира като неологизъм през 2008 г.

"Rizz" е дума на годината според Оксфордския речник

"Оттогава тя се разпространява като горски пожар, подобно на престъплението, което обозначава", казват от Института на италианската енциклопедия "Трекани". 

От института отбелязват, че изборът на думата е свързан не толкова с честотата на употреба ѝ, колкото с нейното "значение за обществото". 

През последните месеци темата за нарастващото насилие над жени набра нова скорост в Италия, предава БТА. Повод за широката дискусия стана убийството на 22-годишната студентка Джулия Чекетин от бившия ѝ приятел. Във връзка с това правителството за пореден път затегна наказанията за мъжете, които преследват бившите си съпруги и приятелки.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
732 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.29 | 01:25

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.12.28 | 21:02

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини