Американците са разделени във вкусовете си относно пуйката в Деня на благодарността, сочи проучване

  • 22 ноември 2023 14:20

  • 558
  • 1
Американците са разделени във вкусовете си относно пуйката в Деня на благодарността, сочи проучване
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Денят на благодарността може и да е време, в което американците се събират заедно, но нацията е разделена в мненията си за това как да е приготвена традиционната пуйка и какви да са останалите ястия на празничната трапеза, информира АП. 

Около трима от 10 възрастни американци (32%), които ще празнуват Деня на благодарността тази година, казват, че пуйката е любимото им ястие в празничната трапеза, според ново проучване на Центъра за изследване на обществените отношения на Асошиейтед прес - NORC. 

На второ и трето място по предпочитания се нареждат плънката или гарнитурата (19%) и картофеното пюре (6%).

„Денят на благодарността - това е пуйка“, казва Ралф Кая, на 71 г., от Пенсакола, Флорида, който участва в проучването. От друга страна, Вайдехи Упадхия, 27-годишна аптекарка в Глен Рок, Ню Джърси, е вегетарианка през целия си живот. За нея всичко е свързано с гарнитурата.

Въпреки че пуешкото е на първо място в различните региони и възрасти на САЩ, има леко разделение между поколенията. Американците на възраст 45 и повече години са особено склонни да определят пуйката като най-доброто блюдо на трапезата за Деня на благодарността (39%), докато по-младите хора са съгласни с това едва при 24% от допитаните.

След като пуйката бъде нарязана, около четирима от 10 празнуващи (43%) предпочитат бялото месо пред тъмното (28%), а всеки пети (21%) няма предпочитания. По-възрастните хора са по-склонни да предпочетат тъмното месо (31% срещу 24%), отколкото тези на възраст под 45 години. 

Една десета от хората на възраст между 18 и 44 години изобщо не харесват голямата птица.

Байдън пощади живота на две пуйки, предназначени за трапезата на Деня на благодарността

„Предпочитам бялото месо“, казва Карлос Столуърт, на 58 г., от Лос Анджелис, който също мисли за остатъците от храната. „Черното месо не става за сандвич на другия ден, докато бялото е идеално“, обяснява той.

Що се отнася до най-малко любимите ястия на трапезата за Деня на благодарността, несъмнено това са червените боровинки. Около двама от всеки 10 празнуващи казват, че боровинките или сосът от боровинки няма да им липсват изобщо. (За сведение, Кей Ар Си Рисърч съобщава, че през седмицата на Деня на благодарността се изяждат 80 милиона килограма червени боровинки.)

Кая казва, че червените боровинки на трапезата са „важни“, но Упадхия е „доста безразлична“ и добавя: „Ще ям боровинки, ако има, но в никакъв случай не е нещо вълнуващо“.

Празнуващите Деня на благодарността като цяло са разделени по въпроса дали е по-добре сосът от червени боровинки да е от консерва или домашно приготвен. Около една четвърт (24%) казват, че консервираният сос е за предпочитане, докато 22% искат да е направен от пресни плодове. Около една трета (35 %) просто не харесват боровинков сос, като хората под 45 години са по-склонни да не го харесват от по-възрастните.

Според проучването тиквеният пай е сигурният залог, ако искате да зарадвате средностатистическия гост. Една трета от пълнолетните американци, които ще празнуват Деня на благодарността, казват, че това е предпочитаният от тях десерт. 

Пекановият пай получава 17%, ябълковият пай е непосредствено след него с 15%, а сладкият пай от картофи е с 12%. Шоколадовият пай и паят с череши или горски плодове са с едноцифрени стойности.

Лорън Фелдман, на 39 г., от Индианаполис, предлага още една ключова съставка за успешно хранене. Всяка година тя се прибира у дома и майка ѝ приготвя пуйка, много гарнитури, боровинков сос от пресни плодове и домашен тиквен пай с препечена коричка. „Важното е, че тези ястия са приготвени от мама. Мисля, че ако бяха купени от магазина, вероятно нямаше да ми харесат толкова“, убедена е Фелдман.

И така, кой се занимава с готвене? 

Сред празнуващите Деня на благодарността жените (34%) са по-склонни от мъжете (19%) да кажат, че ще приготвят всичко или по-голямата част от храната. Малко по-малко от половината мъже (46%), които планират да празнуват Деня на благодарността, казват, че няма да готвят почти нищо или изобщо няма да готвят. Само една четвърт от жените участници казват същото.

Проучването сред 1239 пълнолетни лица е проведено в периода 2-6 ноември 2023 г., като е използвана извадка, съставена от базирания на вероятности панел AmeriSpeak на NORC, предназначен да представи населението на САЩ. Допустимата грешка на извадката за всички респонденти е плюс - минус 3,9 процентни пункта, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2023.11.23 | 19:37

1
Ша спечелиш бако успееш ли и с двете в Щутгард ще те помнат цял живот бако...

Добави коментар

Водещи новини