Откриха необичайна скулптура в Турция

  • 09 август 2012 10:05

  • 1664
  • 1
Откриха необичайна скулптура в Турция
©
Красива колосална човешка фигура изкопаха археолози от древно селище в Югоизточна Турция.
 
Находката е част от монументалния портален комплекс, през който се стига до крепостта Кунулуа, столицата на новохетското царство Патина (около 1000-738 пр. н.е.), пише "Списание Осем", позовавайки се на "Science Daily".

Главата и торсът на фигурата до кръста са напълно запазени. Тялото достига около 1,5 метра височина, което предполага, че цялостният ръст на статуята е между 3,5 и 4 метра. Лицето на скулптурата е с брада, с прекрасно запазени инкрустирани очи, изработени от черен и бял камък. Косата е на подредени, къдрави редици. И двете ръце са удължени след лакътя, с две гривни, декорирани с лъвски глави.
 
Дясната ръка на статуята държи копие, а лявата – сноп пшеница. Сърповиден нагръдник краси гърдите. На гърба дълъг надпис с йероглифи на лувийски език описва походите и успехите на Супилулюма – най-вероятно царят на Патина, воювал с асирийския император Салманасар Трети по време на неговото управление през 858 г. пр. н.е.
 
Освен на човешката фигура археолозите се натъкват и на полукръгла база на колона, около метър висока и 90 см широка, украсена с релефни изображения на крилат бик и сфинкс. Едната й страна е равна и и без украшения – индикация, че е била допряна до стена. 
 
„Новооткритите скулптури ни дават много ясна картина за иновативния характер и високото развитие на културите от Желязната епоха, появили се в източното Средиземноморие след разпадането на големите империи на Бронзовата епоха в края на второто хилядолетие пр. н.е.", заяви Тим Харисън, директор на археологическия проект и професор по археология на Близкия Изток в Университета на Торонто.
 
Двете части от находката са били ритуално заровени под павираната каменна централна пътека през портите на двореца.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1664 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
prof.Bojidar Dimitrov, zivilen patriot

2012.08.10 | 15:24

1
Tova e na6a arheologi4eska nahodka ot Sozopol i turzite ni q otkradnaha ! Vednaga da ni q varnat !

Добави коментар

Водещи новини