Дете откри древноримска монета на 1800 години

  • 12 август 2023 14:21

  • 2985
  • 1
Дете откри древноримска монета на 1800 години
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Момче на 9 години е открило случайно, докато си играело на открито в Бремен, Германия, римска монета на 1800 години, съобщи ДПА, позовавайки се на съобщение на археологическата служба на Бремен.

Рядката сребърна монета от времето на император Марк Аврелий, управлявал от 161 г. до 180 г., е била открита миналото лято, но бе представена публично на пресконференция с участието на деветгодишния Бярне, който я е открил, предава БТА.

Тази монета е рядкост тук, в Бремен, каза главната археоложка на града Ута Хале. Тя допълни, че районът е бил извън рамките на Римската империя и досега в него са открити още само две древноримски монети.

Според Хале монетата вероятно е била използвана при търговия, възможно е да е била на древноримски наемник или да е пазена като сувенир.

През последните няколко години две подобни монети бяха открити в Долна Саксония.

Крадци претопиха келтски златни монети, задигнати от музей

Хале каза, че съдбата на монетата предстои да бъде решена след разговори със семейството на момчето, което я е открило. Археоложката каза, че би искала находката да бъде изложена в Музея за история на културата и изкуството в Бремен. "Ако само ще може да се гледа, ще е малко скучно", коментира предложението й Бярне.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2985 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
14/88

2023.08.12 | 16:08

1
Ето къде съм я изгубил... еми честито, 250 000 лева на вятъра. Поне гърненцето е в мен още.

Добави коментар

Водещи новини