Предшественик на синия кит вероятно е бил най-тежкото животно на всички времена

  • 02 август 2023 22:47

  • 3720
  • 0
Предшественик на синия кит вероятно е бил най-тежкото животно на всички времена
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Предшественик на синия кит вероятно е бил най-тежкото животно на всички времена, съобщават световните агенции.

Фосилите на древния мастодонт, наречен Perucetus colossus, са открити за първи път в Перу през 2010 г. Тогава научният екип, чието изследване е публикувано в сп. "Нейчър", е изчислил, че този вид се е срещал преди 39 млн. години, а средното му тегло е достигало 180 тона. 

Според Книгата на рекордите на Гинес най-тежкия син кит, измерен досега, е с тегло 190 тона. 

Откриха останки от гигантско морско чудовище в Антарктида

При последващо изследване на костите на Perucetus colossus (прев. "Гигантският кит от Перу"), учените са установили, че теглото на древното животно може би е варирало между 85 и 340 тона. 

Имаме причина да смятаме, че откритият в Перу екземпляр не е най-едрият от своя вид, каза пред Франс прес палеонтологът Илай Емсон от Националния музей по естествена история в Щутгарт, Германия, който е съавтор на настоящото научно изследване. Твърде вероятно е някои екземпляри от този вид да са били по-тежки дори от синия кит. Според Емсон костите на този вид са били по-плътни и по-тежки в сравнение с тези на синия кит. "Намереният фосил прилича повече на скала отколкото на кост".

Тези плътни кости предполагат много време, прекарано в плитчините, става ясно от изследването. Съвременните морски крави например имат тежки кости, които им помагат да останат близо до дъното.

Първите фосили на Perucetus colossus са открити в пустиня в южната част на Перу през 2010 г. от палеонтолога Марио Урбина. Останки на общо 13 гигантски гръбначни животни, едно от които тежи повече от 200 кг, са намерени на същото място.

Без наличие на зъби е трудно да се определи с какво се е хранил Perucetus colossus, за да поддържа масивното си тяло. Възможно е бозайникът да е изяждал тонове крил или други морски организми. 

Фосилите са изложени в Музея по естествена история в Лима, Перу. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини