Чудо след пожара в Бошуля: Икона и библейски статуетки останаха непокътнати

  • 31 юли 2023 15:03

  • 3060
  • 0
Чудо след пожара в Бошуля: Икона и библейски статуетки останаха непокътнати
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Икона и библейски статуетки, които са част от оброчище в землището на Бошуля, са единствените оцелели невредими по време на големия пожар между селото и близките Карабунар, Величково и Памидово. Огънят опустоши хиляди декари, но това специално място е останало незасегнато.

Светите вещи дори не се опушени, стъклото на иконата е здраво, вижда се от снимки на кметицата на Бошуля Христина Венчева. Те били поставени наскоро на това място от мъж, който живее в Бошуля. Така усещал нещата, искал да направи нещо добро за хората.

„Иконите и статуетките са непокътнати, дори не са опушени, което нас също ни озадачи - разказа Христина Венчева. - Намерени са след пожара точно така, както са изглеждали преди него. Невероятно, но факт“.

Локализиран е пожарът в Пазарджишко, гасят се отделни огнища

Оброчището е много скорошно, но хората го припознават като свое място. Ходят на походи, спират там, палят свещички, молят се. Още по-интересното е, че поставените от същия човек указателни табели към мястото също са „заобиколени“ от огъня - до една са непокътнати.

А мъжът не за първи път помага за селото. Той е един от активните местни културни дейци, приятел на читалището и самодейците. Но е пословично скромен, затова кметицата предпочете да не цитира името му. Всички бошулци обаче знаят кой е, както и колко добрини е направил.

За жалост, не са имали късмет много горски животни, с болка допълва кметицата. Най-много са загиналите костенурки. Една от тях е била тръгнала именно към иконата, сякаш да търси спасение. Не успяла да стигне. За участниците в гасенето една от най-жестоките картини била да виждат невинните четириноги, изгорели живи в пламъците и с нищо незаслужили такава мъчителна смърт. Доброволци успели да спасят само единици от попадналите в огнения капан животинки. Покъртително изглеждат и доскоро зелените площи с дървета - в тях не е останало нищо освен пепел и тъжни обгорели стволове.

В най-напрегнатия момент пламъците са били буквално на метри от крайните къщи в Карабунар и Величково, така че е имало реална опасност да пострадат имоти, а и обитателите им, показват фотоси, направени с дрон. Общата площ на засегнатите земи е 4000-5000 декара. Повечето - сухи треви, но има и изпепелени лозя.

„Най-важното са хората и благодаря на Бога, че колкото доброволци се качиха на баира да гасят, толкова слязоха след това и се прибраха в домовете си - коментира Венчева, цитирана от "Марица". - Бяха над 30 души само от нашето село, всеки се хвърляше да помага с душа и сърце. На моменти виждах как огънят обгражда отвсякъде някои от тях и всичко изглеждаше изключително страшно, сякаш нямаха шанса да излязат невредими от пламъците. Но винаги се намираше кой да им помогне, така че никой не пострада. Признателна съм на всеки от тези сърцати хора! Без тях нямаше да се справим“.

Венчева не пропусна да благодари и на пожарникарите, на Авиобаза „Крумово“, на Община Септември и на всички, помогнали по един или друг начин за справяне с произшествието.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини