Експеримент: Хората могат да чуват тишината

  • 12 юли 2023 13:11

  • 816
  • 0
Експеримент: Хората могат да чуват тишината
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Още от времето на Аристотел учени и философи спорят дали тишината може да бъде „чута“. Нова поредица от експерименти, проведени от изследователи от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ, изглежда най-накрая ще разрешат този въпрос.

В изследването е използвана популярна слухова илюзия, която заблуждава мозъка на слушателите, че два отделни звука са по-кратки от един звук, въпреки че в действителност общото време е същото.

Създадоха синтетични човешки ембриони

Екипът установява, че илюзията продължава да работи, ако звуците се заменят с тишина. Можете да я изпробвате сами. Една непрекъсната тишина се възприема като по-дълга от две отделни тишини, въпреки че всъщност общата им продължителност е еднаква.

От кое сирене да ви отрежа – рок или рап? В Швейцария въпросът не звучи странно

"Мълчанието, каквото и да е то, не е звук - то е отсъствието на звук", казва Руи Же Гох, дипломант по философия и психология от университета "Джон Хопкинс". "Изненадващо, това, което нашата работа предполага, е, че нищото също е нещо, което може да се чуе".

Изследователите смятат, че тъй като при тези трикове реагираме на тишината по същия начин, както на звука, ние наистина я чуваме, а не само предполагаме, че е там. Изглежда, че "Саймън и Гарфънкъл" са били на правилния път.

Изкуствена утроба ще „произвежда“ 30 000 бебета годишно

В седем експеримента са набрани общо 1000 участници. Наред с илюзията, са проведени и други подобни тестове, обхващащи частично мълчание и вариращо мълчание. В някои експерименти за оформяне на мълчанието са използвани фонови шумове: оживени ресторанти и железопътни гари, а в други - различни тонове.

По време на всички експерименти ефектът е един и същ: тишината се обработва по същия начин като звука. Проучването допринася за увеличаване на знанията ни за това как функционира нашето чувство за слух. "Видовете илюзии и ефекти, които изглеждат като уникални за слуховата обработка на звук, се получават и при тишина, което предполага, че наистина чуваме и отсъствието на звук", казва Иън Филипс, философ и психолог в университета "Джон Хопкинс".

Много изследвания вече показват, че тишината може да бъде важна за възприемането на звуци - като например начинът, по който правим паузи между думите - но до този момент не е имало солидни експериментални доказателства, че самата тишина може да служи като стимул, който мозъкът чува. След това екипът иска да провери как бихме могли да възприемаме тишината, ако тя е напълно отделена от звука (а не е вградена в него, както в тези експерименти). Това също така повдига въпроса дали някога изпитваме съвършена тишина и би могло да помогне при лечението на различни проблеми със слуха.

Създадоха робот за инжектиране на сперма, управлява се с помощта на PlayStation

"Философите отдавна обсъждат дали тишината е нещо, което можем да възприемем буквално, но досега не е имало научно изследване, насочено директно към този въпрос", казва Чаз Файърстоун, когнитивен учен от университета "Джон Хопкинс".

Изследването е публикувано в PNAS.

Източник: Science Alert

Последвайте канала на

Теодора Павлова
816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини