Откриха предшественик на пицата върху фреска в Помпей

  • 27 юни 2023 16:04

  • 922
  • 0
Откриха предшественик на пицата върху фреска в Помпей
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Откриха вероятен предшественик на пицата върху фреска в Помпей. Рисунката е направена върху стена в древния римски град, който е бил разрушен при изригването на вулкана Везувий преди 2000 години.

Според археолози обаче рисунката едва ли изобразява точно пица. Въпреки че Помпей е разположен в непосредствена близост до Неапол – градът, смятан за родния дом на популярното италианско ястие, съставки като домати и моцарела не са били познати на древните.  

Според учените вероятно рисунката изобразява даровете, приготвяне за посрещане на гости. Фреската е открита в атриум, разположен в непосредствена близост до пекарна, което обяснява наличието на плоска питка хляб върху подноса с храна, предаде Нова телевизия.

Откриха два нови скелета в руините на Помпей

В разположения на 23 километра югоизточно от Неапол Помпей са живеели около 13 000 души, които са били погребани под тонове лава и пепел при изригването на кратера през 79 година след Христа. Бедствието е било с интензитета на няколко ядрени бомби, посочват учените, които припомнят че останките на града са били открити през 16 век.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини