Бразилски институт за изследване на кафето напредва в разработването на естествени безкофеинови сортове

  • 19 юни 2023 10:44

  • 181
  • 0
Бразилски институт за изследване на кафето напредва в разработването на естествени безкофеинови сортове
© pixabay

Бразилски институт за изследване на кафето започна решаващ етап от двудесетилетен проект за разработване на сортове кафе арабика, които са естествено безкофеинови. Според изследователите работата им може да има значителен търговски потенциал, пише Ройтерс, цитирани от БТА.

Програмата се разработва в Агрономическия институт на Кампинас (Instituto Agronomico de Campinas), водещ изследователски център за кафе, който е предоставил много от кафеените растения с висок добив, помогнали на Бразилия да се превърне във влиятелен играч на световния пазар на кафе, осъществявайки повече от една трета от сделките.

Изследователи от Агрономическия институт споделиха, че започват регионални полеви изпитания на някои от сортовете, които са разработвали от няколко години чрез кръстосване на различни кафеени растения с естествено много ниско съдържание на кофеин.

Ако успеят, получените разновидности биха могли да намерят пазарна ниша в големи потребителски региони като Европа и САЩ сред потребителите, които биха ги предпочели вместо настоящите марки без кофеин, създадени като резултат от химически или промишлени процеси.

Компаниите, продаващи безкофеиново кафе, също биха могли да се възползват от намалени разходи, тъй като ще имат възможност да пропуснат индустриалните процеси, за да премахнат кофеина от обикновените сортове кафе.

Ще изчезне ли кафето?

Някои от клонингите, разработени в центъра, се засаждат в различни региони на Бразилия. Кафеените дървета обикновено отнемат две до три години, за да дадат първите плодове, така че има още няколко години напред, докато изследователите могат да съберат реколтата и да я тестват.

Потреблението на безкофеиново кафе представлява около 10 на сто от пазара в САЩ, според данни на Националната кафе асоциация.

Въпреки че мнозина пият кафе, специално търсейки енергията, осигурена от кофеина, някои хора имат непоносимост към него или предпочитат да пият безкофеиново кафе по-късно през деня, за да избегнат потенциални смущения в съня.

Последвайте канала на

Калина Христова
181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини