Цветница: Какви са историята и традициите на празника?

  • 31 март 2023 15:00

  • 4326
  • 1
Цветница: Какви са историята и традициите на празника?
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Цветница е един от най-важните религиозни празници в България, който се чества всяка година на различна дата. Това е денят, в който Исус Христос влиза в Йерусалим, като е посрещнат от тълпата с палмови клонки и цветя.

През 2023 година Цветница ще се падне на 9-ти април. В този ден върбовите клонки са символ на това религиозно събитие. 

Кога е Цветница през следващите години?

Празникът ще се празнува на 28 април 2024 година, 13 април 2025 година и 5 април 2026 година.

Какво „казват“ цветята?

История на празника Цветница

Цветница е религиозен и народен празник, който се чества от православната, католическата и протестантската църква. Той е посветен на влизането на Исус Христос в Йерусалим. Според Библията, след като възкресил Лазар, Исус тръгнал към Йерусалим с учениците си. Преди да влезе в града, изпратил двама от тях да му доведат магаре от селището Витфагия. Исус възседнал на нея и така тържествено влязъл в Йерусалим.

Какво повелява традицията на Цветница?

Върбовите клонки са нещото, с което всички свързват празника Цветница. Тази традиция произлиза от вярванията, че върбовите клонки ще пазят дома ви от зло, болести и ще ви донесат здраве и благополучие.

Върбовите клонки и цветята донесени от миряните се освещават и се дават на всички посетили празничната литургия в църквата. След това се завиват във формата на венец и се закачат на вратата, пише actualno.com

Трапезата на Цветница

Цветница се съвпада с втория ден на Големия пост, когато е разрешено да се консумира риба. На трапезата следва да има само постни ястия като боб, картофена салата, бобена салата, маслини, зелена салата или ястия от коприва, а рибата е изключението от тази правило.

Кой празнува?

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и всички с имена на цветя и дървета. 

Цветелина Кирилова
4326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.31 | 22:38

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5000 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини