Астрономи откриха втората най-близка до Земята черна дупка

  • 31 март 2023 10:54

  • 2890
  • 1
Астрономи откриха втората най-близка до Земята черна дупка
© pixabay

Международен екип от астрономи откри втората най-близка до Земята черна дупка, съобщиха в отделни изявления Европейската космическа агенция (ЕКА) и университетът на Тел Авив, цитирани от световните агеции.

Новооткритата черна дупка Гая BH2 се намира на около 3 800 светлинни години от Земята и е около десет пъти по-масивна от Слънцето. Най-близката известна черна дупка Гая BH1, която също беше открита наскоро, се намира на около 1560 светлинни години от Земята, допълва БТА.

Астрономи наблюдаваха най-близката до Земята черна дупка

Екипът, включващ изследователи от САЩ, Израел, Германия и Дания, проучва орбитите на звезди, проследявани от космическия телескоп „Гая“ на ЕКА, който беше изстрелян в космоса през 2013 г. Астрономите забелязали, че някои от звездите се колебаят в небето, което показва, че те са гравитационно повлияни от масивни обекти. Няколко телескопа потърсили обектите, но не открили никаква светлина, което оставило само възможността за черна дупка.

Черната дупка е космически обект с толкова силно гравитационно поле, че нито един обект или радиация в близост до нея не може да избяга, а бива погълнат от нея. ЕКА отбеляза, че доскоро всички черни дупки, за които астрономите са знаели, са били откривани чрез излъчване на светлина, произведена от материали, които попадат в тях. Новите черни дупки, от друга страна, са наистина черни и биха могли да бъдат открити единствено чрез гравитационното им въздействие върху звездните им спътници, обясниха от ЕКА.

Весела Найденова
2890 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да поглъща

2023.04.01 | 17:50

1
Краварете и да се управи света,към по-добро!

Добави коментар

Водещи новини