Студенти от НХА ще изрисуват подлеза на бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски" в рамките на Фестивала на светлините - LUNAR

  • 17 март 2023 15:18

  • 340
  • 1
Студенти от НХА ще изрисуват подлеза на бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски" в рамките на Фестивала на светлините - LUNAR
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Студенти от Националната художествена академия ще изрисуват пешеходния подлез на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски" в рамките на фестивала на светлините Lunar, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС), който даде съгласие за създаването на художествената. 

Идеята е студенти от Националната художествена академия да изрисуват подлеза е бои, които отразяват светлина, а в подлеза да бъдат поставени лампи, които да осветяват художественото произведение.

В своя доклад вносителите - председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници Малина Едрева и Борислав Бориславов, предлагат художествената инсталация да бъде включена в програмата на тазгодишното издание на фестивала LUNAR, като ул. „Васил Левски“ и ул. „Раковски“, като тя да остане за срок от 5 години.

Над половин милион души са посетили първия фестивал на светлините

Пилотното издание на фестивала, реализирано от "Ем Пи студио" ЕООД, се състоя през миналата година под патронажа Георги Георгиев и със съдействието на Столичната община през 2022 г. LUNAR представи 13 светлинни инсталации и проекции от 14 автори и студия от три континента на различни теми с  важни послания, като привлече 500 000 посетители.

С подобна инициатива бихме могли да насърчим младите творци да създават своето изкуство в градска среда и да предоставим по-добър облик на един от пешеходните подлези в центъра на столицата, пишат вносителите на доклада.

През април миналата година в подлеза на централната софийска автогара се състоя и друга творческа инициатива - втория графити фестивал Graff Express, на което най-добрите графити артисти в страната трансформираха пространството в произведение на изкуството. Участваха осем български и двама чуждестранни автори - Arsek & Erase, Brus, Bilos, Epik, Felon, Gana, Glow, Mazeone и Xpome.

Мая Йорданова
340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.18 | 11:19

1
Ще го изрисуват и до една седмица ще бъде осран със спрейове от незнайни хуйдожници.

Добави коментар

Водещи новини