В Арктика откриха най-старите фосили на морски влечуги

  • 14 март 2023 23:01

  • 1253
  • 3
В Арктика откриха най-старите фосили на морски влечуги
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Най-старите фосили на морски влечуги бяха намерени в Арктика, съобщава БТА.

Популацията на ихтиозаврите процъфтява в ерата на динозаврите, някои представители са достигали 21 м дължина. В историята на океаните на Земята този размер е надминат единствено от най-големите китове. 

Произходът на ихтиозаврите обаче остава мистерия. 

Вкаменелости на четири вида динозаври са открити в Чили

Фосили на възраст 250 млн. години, намерени в Арктика - край норвежкия остров Шпицберген, дават нов поглед към възхода на тези морски влечуги.

Учените казват, че са намерили останки от ихтиозавър, живял около 2 млн. години след масовото измиране, приключило периода перм. В края на периода перм измират над 90 процента от животинските видове. 

Откритите останки от гръбначно влечуго показват, че животното е било с дължина около 3 м, което го прави голям хищни.

Подобно на китовете, които са бозайници, и на други влечуги, ихтиозавърът е плод на еволюцията на животно, което е било сухоземно. 

Според учените ихтиозавърът, живял преди 250 млн. години, е бил доста напреднал в анатомично отношение. "Изненаната след геохимичен, томографски и микроструктурен анализ е, че вероятно става въпрос за топлокръвно животно с тяло с дължина около 3 м - океански ихтиозавър", каза Бенджамин Киър, специалист по палеонтология на гръбначните видове от университета Упсала в Швеция и автор на изследването, публикувано в сп. "Кърънт Байолъджи". 

Заключенията са, че предшественикът на ихтиозаврите може би се е появил много по-рано, отколкото се е смятало досега.

Периодът триас следва масовото измиране през перма и представлява началото на ерата на динозаврите. 

Най-старите динозаври се появяват преди 230 млн. години. 

Фосилите са намерени край брега на дълбок фиорд, по протежение на речен канал, захранван от снеготопене. 

Ихтиозаврите стават доминиращ вид и са такъв допреди 90 млн. години. Много от тях са приличали на делфини и големи китове. Хранели са се с риба и калмари. 

Досега най-старият известен член на семейството на ихтиозаврите беше карторинхът (с дължина 40 см), живял преди 248 млн. години на територията на днешен Китай. За един от най-големите пък се смята шастазавърът с дължина 21 м. 

Мая Йорданова
1253 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.15 | 04:08

3
❤Здравейте)Казвам се Емѝ , на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оцените голите ми снимки на адрес Козяк 16.
PaulaFox

2023.03.15 | 00:26

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.03.15 | 00:19

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4500 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини