Откриха гробници на 4300 години в Египет

  • 26 януари 2023 17:00

  • 13083
  • 1
Откриха гробници на 4300 години в Египет
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Египетска археологическа експедиция откри впечатляващи гробници от времето на Старото царство на Древен Египет в некропола Сакара край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”. Намерени са и погребални шахти, съдържащи саркофази с мумии, както и каменни и дървени статуи. 

Най-голямата гробница принадлежи на високопоставен сановник и жрец в религиозния комплекс на пирамидата на Унас - последният владетел от Петата династия. По стените ѝ са изрисувани сцени от всекидневния живот, разказва знаменитият египтолог Захи Хауас, който ръководи екипа. 

Втората по големина гробница е на човек на име Мери, чийто титли са пазител на тайни и помощник на върховния управител на двореца. Сред находките е и по-малка гробница на жрец, в която са намерени девет красиви статуи. Отделно от тях експедицията се е попаднала на статуите на мъж и жена заедно с дъщеря им. 

Най-важното откритие е 15-метрова шахта, на чието дъно лежи саркофаг от варовиков камък, посочва Хауас. Надписите на похлупака разкриват, че собственикът му се е казвал Хекашепес. 

Останки от римски град бяха открити в Луксор

Хоросанът, с който е запечатан саркофагът, е непокътнат, така както древните египтяни са го оставили през 4300 години. Намерената вътре мумия е покрита със златни листа.

“Възможно е това да е най-старата и най-добре запазената мумия, намирана в Египет досега,” смята археологът. 

В другата 10-метрова шахта експедицията е открила дървени и каменни статуи и още един саркофаг, съдържащ мумия. Намерени са и множество амулети, каменни съдове, предмети от всекидневния живот, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
13083 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
???

2023.01.28 | 10:33

1
Къде са снимките с мумията???

Добави коментар

Водещи новини