Мистериозна ръка се появи край Стария град на Йерусалим

  • 25 януари 2023 16:27

  • 2623
  • 0
Мистериозна ръка се появи край Стария град на Йерусалим
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Израелските археологически служби оповестиха откриването край Стария град на Йерусалим на "загадъчен" отпечатък от ръка, предаде Франс прес.

Находката на повече от хиляда години е издълбан в каменната стена на древен ров. Значението ѝ продължава да озадачава археолозите.

От Израелската служба за антики съобщават, че отпечатъкът, който може да е оставен на "шега", е открит близо до Иродовата порта в хилядолетен ров, разкрит по време на строителни работи за разширяване на път в анексирания от Израел Източен Йерусалим .

Масивният ров е издълбан в камъка около целия Стар град, построен през 16-и век по време на управлението на султан Сюлейман Великолепни. Диаметърът му е 10 метра, а дълбочината - между два и седем метра, като за разлика от типичните европейски ровове не е запълнен с вода, предаде БТА. 

Според Израелската служба за антики на кръстоносците през 1099 г. са били необходими пет седмици, за да го преминат и да пробият стените и защитата на града. И докато функцията на рова е ясна, археолозите остават несигурни кой е оставил отпечатъка в камъка и какво е неговото значение.

Археолози откриха древен град на 9000 г. край Йерусалим

"Това е загадка, която се опитахме се да разнищим. Символизира ли нещо? Индикация ли е за конкретен близък предмет? Или просто е някаква местна шега? Може би ще разберем с времето", казват от службата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини