2022 - петата най-гореща година в историята

  • 10 януари 2023 15:58

  • 706
  • 1
2022 - петата най-гореща година в историята
©
Слушай новината Слушай новината

Последните осем години са били най-топлите в историята въпреки охлаждащото влияние на климатичния феномен Ла Ниня от 2020 г. насам. Това съобщи службата на Европейския съюз за мониторинг на климата, цитирана от "Франс прес".

По данни на службата за климатични промени "Коперник" средните температури през 2022 г., през която имаше поредица от безпрецедентни природни бедствия, станали по-вероятни и смъртоносни поради изменението на климата, я правят петата най-топла година, откакто се води статистика през XIX в.

Пакистан и Северна Индия бяха ударени от двумесечна гореща вълна през пролетта с устойчиви температури над 40 градуса по Целзий, като в Пакистан последваха наводнения, които покриха 1/3 от страната.

Франция, Великобритания, Испания и Италия поставиха нови средни температурни рекорди за 2022 г., като това бе втората най-гореща година в Европа досега, се посочва в годишния доклад на службата.

Горещите вълни в целия континент бяха усложнени от тежка суша.

2022 г. е втората най-топла година в Русия

Температурите в Европа са се повишили повече от два пъти спрямо средните за света през последните 30 години, като регионът показва най-висок темп на покачване на температурите от всеки друг континент на Земята.

"2022 г. беше още една година на екстремни климатични условия в Европа и в световен мащаб. Тези събития подчертават, че вече изпитваме опустошителните последици от затоплящия се свят", заяви заместник-ръководителят на "Коперник" Саманта Бърджис.

Големи части от Близкия изток, Китай, Централна Азия и Северна Африка също отбелязаха безпрецедентни жеги през изминалата година.

Китай и Западна Европа съобщават за отрицателни въздействия върху селското стопанство, речния транспорт и управлението на енергията вследствие на метеорологичните условия.

Полярните региони на Земята също отчетоха рекордни температури миналата година.

Отдалечената станция "Восток", разположена дълбоко във вътрешността на Източна Антарктида, достигна сравнително меките - 17,7C, най-топлите, измервани някога в нейната 65-годишна история.

В другия край на земното кълбо, Гренландия изпита септемврийски температури с 8C по-високи от средните, което ускори загубата на ледена покривка и се превърна в основен фактор за покачването на морското равнище.

Най-горещите години в световен мащаб досега са - в низходящ ред - 2016, 2020, 2019 и 2017.

Концентрациите в атмосферата на двата основни парникови газа, които причиняват глобалното затопляне - въглероден диоксид (CO2) и метан (CH4) - също продължиха десетилетното си покачване до рекордни стойности.

Нивата на CO2 се покачиха до 417 части на милион - най-високото равнище от над два милиона години. Метанът пък се повиши до 1894 части на милиард до нива, невиждани от 800 000 години.

Атмосферните концентрации продължават да се покачват без признаци на забавяне, предупреди директорът на "Коперник" Винсент-Анри Пеуч.

Последвайте канала на

Калина Христова
706 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кака Сийка

2023.01.11 | 07:01

1
Да ти умре климатикът , даноооо !

Добави коментар

Водещи новини